Fresh Box: Champignonburger met gewokte spinazie en krieltjes

Eerste indruk:
600 gram krieltjes? Nou, dat ziet er wel erg veel uit. Ik neem maar 400 gram, dat is meer dan genoeg. De overige verwerk ik later wel in een salade ofzo.

champignonsburger met gewokte spinazie en krieltjes

Dit is het recept zoals het werd bijgeleverd door FreshBox:

Ingredi├źnten voor 2 personen

 • 2 champignonburgers
 • 600 g krieltjes
 • 1 teen knoflook
 • 2 sjalotjes
 • 3 tomaten
 • 300 spinazie
 • 3 el olijfolie
 • zout en peper

Bereiden

 1. Verwarm de oven voor op 150┬░C
 2. Was de krieltjes grondig en snij doormidden. Zorg dat de krieltjes net onder water staan in een pan met deksel. Breng afgedekt aan de kook en kook 10 minuten. Giet af en laat afgedekt nagaren.
 3. Pel ondertussen de knoflook en sjalot en snij fijn. Gebruik voor de knoflook eventueel de pers. Snij de tomaten in blokjes.
 4. Verhit 1 el olie in een wok of hapjespan en fruit de helft van de sjalot 2 minuten. Voeg de krieltjes toe en bak in 10 minuten goudbruin. Haal daarna uit de pan en houd warm in een schaal in de oven.
 5. Verhit ondertussen 1 el olie in een andere wok of hapjespan en fruit de knoflook en de rest van de sjalot 2 minuten. Spoel de spinazie af onder koud water. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Voeg de tomaat toe en bak 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
 6. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak de champignonburgers 2 minuten per kant.
 7. Serveer de krieltjes met de gewokte groenten en champignonburgers.

En, wat is het resultaat?

Ik wilde zo veel mogelijk het recept volgen, maar daar ben ik nu toch wel een beetje van afgeweken. Ik nam al minder krieltjes dan de bedoeling was. Het koken ging prima. Maar als je dan 12 minuten gesnipperde sjalot moet bakken: dat werkt dus niet. Sjalot zat al in de pan toen de krieltjes erbij gingen, dus het geheel heb ik maar een paar minuutjes gebakken, tot de sjalotten er wat donker uit begonnen te zien. Toen maar alles in de oven gezet, ondanks dat de aardappeltjes niet goudbruin waren. De volgende keer eerst de aardappeltjes bakken, en de laatste paar minuten pas de sjalot toevoegen.

De spinazie was erg waterig. Dat heb ik altijd met verse spinazie. Ik heb een gewoon huis-tuin-en-keuken fornuis. En dat word niet heet genoeg om het vocht van de spinazie te laten verdampen. Dus eindig ik altijd met een waterig prutje. Maar verder smaakte het prima.

De champignonburger vond ik erg lekker. Het was niet zo’n standaard gemalen vleesvervanger. Je zag, en proefde hele stukken champignon en stukjes walnoot. Ook de honing en geitenkaas kwamen qua smaak goed naar voren. Erg lekker! Enig minpuntje: in vergelijking met de uitgesproken smaak van de burgers waren de aardappeltjes erg flauw, ondanks dat ik ze met gezouten water had gekookt. Misschien een idee om daarbij met het toevoegen van de sjalotten ook wat knoflook mee te bakken?

Leave a Reply