Witlof-quiche met ham en cheddar

Jahaa, ik heb besloten om weer eens mee te doen met de FoodBlogSwap. Dat was al weer eventjes geleden. Ik werd gekoppeld aan de site van Bart: Tuur met pruimen. Nu zijn mannen in de grote minderheid wat betreft foodblogs, dus ik vond het extra leuk dat ik (weer) bij een man mocht rondneuzen naar een leuk recept.

Bart schrijft zijn blog in het Vlaams. Dat is natuurlijk ook Nederlands, maar af en toe zijn er wat andere woorden. Zo zag ik een recept met Macaroni met kaas en hesp voorbijkomen, en schreef hij dat hij goesting heeft om een bepaalde kook-cursus te volgen. Nu woon ik in het zachte-G-gebied, dus ik begrijp wel waar hij het over heeft, maar is toch leuk om zoiets geschreven tegen te komen.

Zoals gewoonlijk was het weer moeilijk om één recept te vinden om te maken: er is zo veel heerlijks. Na even gefronst te hebben over de combinatie van banaan met ansjovis op toast (zou dat nou echt lekker zijn??) besloot ik bijna om de lasagne met champignons en spinazie te maken, maar op een of andere manier werd ik steeds afgeleid door de witlof-quiche.

De Echtgenoot blieft geen witlof, en als ik dat wil eten moet ik voor hem iets anders klaarmaken. Maar misschien lust hij dit wel? Hoop, hoop, hoop…

Ik besloot voor de bodem bladerdeeg te gebruiken, en het recept ook wat te verkleinen. Wij zijn immers maar met twee personen. (De derde krijgt de fles, dus die telt niet mee.) Barts vrouw is vegetarisch (!), maar dat ben ik gelukkig niet – en ik ben trouwens ook geen vegetariër, dat kun je wel zien aan mijn recepten – dus ik besloot om wel ham in de quiche te verwerken, en wat extra kaas toe te voegen zodat Manlief het niet meteen zou afwijzen.

En wat is het resultaat? Nou, ik vond het wel smakelijk. Maar na 2 happen verklaarde de echtgenoot het niet zo lekker te vinden. Ach, daar had ik al rekening mee gehouden. Ik zou het niet erg vinden om dit nogmaals te eten.

Wat heb je nodig voor 1 quiche?

 • 3 stronkjes witlof
 • nootmuskaat, zout en peper
 • 1 ei
 • 1 eidooier
 • 100 ml slagroom
 • 4 vellen bladerdeeg
 • ¼ cup panko
 • 100 g cheddar (blok)
 • 150 g hamreepjes

 

Aan de slag!

Verwijder de harde kern uit de witlof en snij de rest in stukjes. Fruit in een koekenpan de witlof tot al het vocht is verdampt. Breng op smaak met zout, peper en de nootmuskaat.

Laat de bladerdeeg ontdooien en bekleed er een springvorm van 15 cm Ø mee. Bestrooi de bodem met panko.

Meng de gebakken witlof met de ham en de helft van de kaas. Meng ei, eidooier en slagroom door elkaar en schep door het witlofmengsel. Doe in de springvorm en bestrooi met de rest van de kaas.

Bak in een voorverwarmde oven van 200˚C gedurende 45 minuten alle ei is gestold.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

1 Comment

 1. Bart

  8 mei 2015 at 12:22

  Wat een leuke, waarderende foodblogswap 🙂 Dank je wel!
  Banaan en ansjovis moet je echt proberen 😉
  Gebruik je de panko om de bodem droog te houden?

Leave a Reply