Fresh Box: Strozzapreti met andijvie, zongedroogde tomaten en parmezaan

Eerste indruk:

Strozzapreti? Wat is dat? Ohw, een soort pasta. Dat wist ik niet. Nou ja, weer wat geleerd. En huh? Twéé stronken andijvie? Jemig, dat is wel erg ruim. Ik ga er maar eentje nemen hoor. Die andere maak ik wel andijvie-stamp van.
Maar wacht eens even… Pasta met andijvie? Lees ik dat nu goed? Hmzzz, weet eigenlijk niet wat ik daarvan moet denken.

Strozzapreti met andijvie, zongedroogde tomaten en parmezaanse kaas

Dit is het recept zoals het werd bijgeleverd door FreshBox:

Ingrediënten voor 2 personen

 • 8 zongedroogde tomaten
 • 1 rode ui
 • 1 teen knoflook
 • 2 struiken andijvie
 • 180 g strozzapreti
 • 30 g geraspte parmezaanse kaas
 • 1 el olijfolie
 • 1 el balsamico azijn
 • zout en peper

Bereiden

 1. Kook 1 liter water in een pan met deksel voor de strozzapreti. Pel de rode ui en knoflook en snij beide fijn. Gebruik voor de knoflook eventueel een pers.
 2. Scheur de bladeren van de andijvie los en was ze grondig. Snij vervolgens in dunne repen.
 3. Kook de strozzapreti in de afgedekte pan in 7-8 minuten beetgaar. Giet daarna af.
 4. Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de rode ui en knoflook in 2 minuten glazig. Voeg de andijvie en balsamico azijn toe en roerbak 3 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
 5. Schep vervolgens de zongedroogde tomaten, de strozzapreti en de helft van de parmezaanse kaas door de groenten en verhit nog 1 minuut op hoog vuur.
 6. Verdeel het gerecht over de borden. Besprenkel met (extra vierge) olijfolie en garneer met de overgebleven parmezaanse kaas.

En, wat is het resultaat?
Kijk, nu snap ik waarom er 2 stronken andijvie bij zaten. Doordat dit gerecht pas op het einde van de week werd ingepland waren de andijvies flink verslapt en bruin geworden. Ik heb uiteindelijk zoveel van de buitenste bladeren weg moeten doen dat ik uiteindelijk maar de hoeveelheid van 1 andijvie overhield. En vooruit, door het bakken slinken de groenten wel erg veel, dus op zich kun je het wel maken met 2 verse struiken. Ik geef m’n ongelijk toe.
Nu was er dus in verhouding redelijk weinig groente, maar dat maakte voor de smaak niet uit. En die was goed. Ik zou zelf nooit gedacht hebben om andijvie met pasta te combineren, maar het smaak verrassend lekker. T. en ik waren alleen wat minder fan van de gedroogde tomaat. Dat was iets te veel naar ons idee. De volgende keer maar de helft van de hoeveelheid gebruiken. En je kunt dit gerecht eventueel opleuken met wat uitgebakken spekjes, als is het dan niet meer vegetarisch.

Leave a Reply