Fresh Box: Volkoren bulgursalade met gerookte zalm en courgetteschijfjes

Eerste indruk:
Bulgur, dat vind ik wel lekker. Volkoren? Dat heb ik nog niet eerder gehad. Meestal ben ik niet zo’n fan van rucola. Iets te scherp naar mijn smaak. Bitter is mijn minst favoriete van de 5 smaken.

Bekijk ook eens deze bulgur-salade die ik inspireerde op dit recept.

Volkoren bulgursalade met gerookte zalm en courgetteschijfjes

Dit is het recept zoals het werd bijgeleverd door FreshBox:

Ingrediënten voor 2 personen

 • 170 g volkoren bulgur
 • 1 tl komijnpoeder
 • ½ rode ui
 • 1 courgette
 • 50 g rucola
 • ½ citroen
 • 200 g gerookte zalm
 • 25 g gebrande amandelen
 • 600 ml groentebouillon
 • 2 el olie
 • zout en peper

Bereiden

 1. Breng de bouillon in een pan met deksel aan de kook. Voeg de bulgur toe em kook zachtjes, al roerende, in 12 minuten droog. Laat uitstomen.
 2. Pel de rode ui en snij fijn. Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf dunne schijfjes van de courgette. Pers de citroen uit.
 3. Verhit een grillpan en gril de plakjes courgette met een druppel olijfolie 2 minuten aan beide kanten. Bewaar daarna apart.
 4. Maak met een vork de korrels van de volkoren bulgur los en meng met de rucola, rode ui, gegrilde courgette en komijnpoeder. Besprenkel met olijfolie en het sap van de citroen en bestrooi met peper en zout.
 5. Verdeel de volkoren bulgursalade over de borden. Trek met een vork de gerookte zalm in losse stukjes en leg bovenop de salade. Garneer met de amandelen.

En, wat is het resultaat?

Lekker! Eigenlijk zelfs lekkerder dan ik verwachtte. De rucola waar ik eigenlijk geen zin in had bleek juist prima te passen. Juist omdat het een iets scherpere smaak heeft. En toch proefde ik het niet. Klinkt dat vreemd? Het paste gewoon in het gerecht zonder overheersend te zijn.

De toevoeging van de komijn was wat verwarrend. Het recept zei poeder, maar de komijn in de box was zaadjes, ongemalen. Hmz… Ik ben maar voor safe gegaan, en heb poeder uit mijn eigen voorraadkast genomen. Die heb ik door de dressing gemengd. Die vrijheid heb ik in zoverre genomen dat ik 1 el citroensap met 1 olie en de komijnpoeder heb gemixt, en dat als dressing over de salade verdeelde. Smaakte prima.

De courgette heb ik in plakjes gesneden. De kaasschaaf gaf te dunne plakjes vond ik. Heb ze gewoon met een mes in dubbel zo dikke plakjes gesneden. Dat gaf net iets meer beet.

De bulgur was lekker van smaak. Waarschijnlijk ook door het gebruik van de bouillon om in te koken. De amandelen waren ook een lekkere toevoeging. Al kon ik me niet beheersen en heb ze in kleinere stukjes gehakt. Zo kreeg je in iedere hap de ziltige zalm, de hartige bulgur, knisperende ui, knapperige amandel, iets bittere rucola en zachte courgette, gemengd in een verwarmende dressing. Echt een heerlijke warme (niet heet, maar ook niet lauwe) salade. Toppie!

Leave a Reply