FBS: Kaneel-sinaasappelkoekjes

Deze maand mocht ik voor de eerste keer meedoen met de Food Blog Swap. Een initiatief van Nederlandse foodbloggers waar je een recept maakt van een andere site. Een leuke manier om eens bij een ander inspiratie op te doen en nieuwe blogs te ontdekken.

Deze maand kreeg ik de site van Marijke toegewezen. Marijke heeft een AGA. Zucht. Wat een luxe. Ik krijg dan altijd van die visioenen van Engelse cottages met een flinke boerenkeuken. Een stel laarzen in de hoek en minstens 2 jachthonden die op het matje liggen te slapen. Dat wil ik ook nog eens. Ooit.

Anyway, ik mocht dus uit Marijke’s recepten eentje kiezen om te maken, proeven en over te schrijven. En dat was nog best lastig. Het kiezen dan. Er staan zoveel lekkere dingen op haar site. Na even ruzie te hebben gehad met haar receptenindex kon ik m’n lijstje terugbrengen naar 3 keuzes. Cottage pie en Ricotta-cake met blueberries en Kaneel-sinaasappelkoekjes. Ik heb er wel een week over gedaan om daar iets definitief uit te kiezen. Wat me over de streep trok: de kaneel. Het is uiteindelijk nu toch december. En de combinatie van kaneel en sinaasappel is toch wel erg kerstig. De andere twee blijven gewoon op m’n verlanglijstje staan voor een andere keer.

Welnu, de koekjes. Ik heb ook een KitchenAid (hoera!) en Marijke vertelt mooi hoe dit deeg daarmee gemaakt kan worden. Kijk, daar hebben we iets aan. Al kun je dit natuurlijk ook gewoon met de hand doen. Het deeg was wel erg plakkerig, en het opstijven in de koelkast hielp daar niet zo erg tegen. Het lukte me daarom ook niet om het deeg mooi dun te krijgen. Dus heb ik wat dikke spiralen. Maar dat doet niet af aan de smaak. Ze smaken prima. Vooral de sinaasappel komt goed naar voren. Lekker.

Ik had met de helft van het deeg m’n bakplaat vol. En toen kreeg ik een (hopelijk goed) idee. Ik heb de rest van de rol ingepakt in bakpapier en huishoudfolie. En in de vriezer gelegd. Mijn idee is nu om zo koekjes in de vriezer te hebben. Voor onverwacht bezoek. Of wanneer ik gewoon zin heb. Dan zal ik ze in plakjes snijden en gewoon iets langer in de oven bakken. Zou het lukken? Geen idee, dat zie ik tegen die tijd wel. Nu genieten van de koekjes…

 

Wat heb je nodig voor zo’n 35-40 koekjes?

 • 1 sinaasappel, rasp en sap
 • 225 g zachte boter
 • 140 g lichtbruine basterdsuiker
 • snufje zout
 • 1 eidooier
 • 280 g bloem
 • 60 g lichtbruine basterdsuiker
 • 2 tl kaneel

Aan de slag!

Doe de boter, de suiker, het zout en het sinaasappelrasp in de kom van de Kitchenaid en klop het mengsel romig met de draadgarde. Voeg de eidooier en 2 theelepels sinaasappelsap toe. Laat de mixer nog eventjes draaien. Plaats nu de platte menghaak, voeg de bloem toe en meng kort tot een egaal deeg.
Schep het deeg uit de kom op plasticfolie,maak er een platte schijf van en laat 1 uur of langer opstijven in de koelkast.
Meng de overige suiker met de kaneel goed door elkaar.
Rol het gekoelde deeg tussen twee stukken bakpapier uit tot een vierkant van 30 x 30 cm. Bestrijk het deeg met 2 theelepels sinaasappelsap en bestrooi het met de kaneelsuiker.
Rol het deeg op, dit gaat makkelijker met behulp van het onderliggende bakpapier. Nu krijg je een worst, die je in plakjes kunt snijden. Laat de rol nog een half uurtje opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170°C. Snij het deeg in schijfjes van een halve centimeter dik. Leg ze met voldoende afstand op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de koekjes 15 minuten. Schep ze op een taartrooster en laat ze afkoelen.

 

Ik mocht dus een recept van Marijke maken, en Anne-Ruth van kookmeisje.nl 
heeft een variant van mijn hamburgers gemaakt.

 

BewarenBewaren

1 Comment

 1. Marijke Savels

  29 december 2013 at 11:05

  Hallo Melissa,

  Je hebt het recept van de kaneel-sinaasappel koekjes prachtig naar voor gebracht! De sfeer van mijn blog heb je helemaal begrepen. En leuk dat het een moeilijke keuze was. 🙂
  Trouwens wat de koekjes betreft, een deel van het koekjesdeeg invriezen lukt prima. Heb ik ook al geprobeerd met ander koekjesdeeg. Best voor gebruik niet helemaal laten ontdooien, dan kan je het deeg makkelijker snijden en heb je minder plakboel.
  Melissa ik wens je een prettig eindejaar en een nieuw jaar met veel kookplezier!

  Marijke

Leave a Reply