Great Cookie Swap 2015

De laatste tijd ben ik niet meer zo actief geweest met het posten van recepten. Ik heb nog wel een hele stapel met recepten voor allerlei lekkers liggen, maar van het bakken/koken komt weinig terecht. Vooral omdat er natuurlijk wel mooie foto’s van genomen moeten worden. Want het oog wil ook wat, nietwaar?

Scroll down for English version.

Daarbij ben ik ook nog eens bezig met de grote voorbereiding van het kerstdiner van dit jaar. En ja, daarmee begin ik ruim op tijd, maar daarover een andere keer meer.

Ik doe nu weer eens mee met een recepten-swap. Deze keer niet onder Nederlandse blogs, maar internationaal. Een initiatief uit de VS waar je geen recepten van een andere blog maakt, maar waar je je eigengebakken koekjes opstuurt naar andere food-bloggers. Hoe leuk is dat?! En vooruit, er wordt ook wel iets gesponsord enzo, maar mij gaat het om de koekjes. Koekjes!! Woehoe!.

Ahum, meedoen betekent dus dat je koekjes van anderen met de post krijgt. Hoera! Dat kon ik dus niet laten lopen. Gelukkig waren er 2 anderen in Nederland die zich hier ook voor hebben ingeschreven, dus we kunnen onderling koekjes gaan ruilen. (Eigenlijk is het de bedoeling dat je naar 4 mensen koekjes stuurt, en ook weer van anderen terugkrijgt, maar aangezien de weinige aanmeldingen uit NL doen we dat gewoon met ons drieën. Ook gezellig.)

En nu; de koekjes….!

Van Jessica – Cooking my Dreams, een Italiaanse die sindskort in Nederland woont – ontving ik als een mooi cadeautje ingepakt deze traditionele Toscaanse koekjes die ze Cavallucci (paardjes) noemt. Harde koekjes met walnoten en kruiden.

Cavallucci

Van My Linh – Writing Temptations, een vakgenoot uit het hoge noorden– kreeg ik in de brievenbus deze amandel/koekkruiden koekjes. Ze waren mooi ingepakt in een koekblikje en de koekjes zelf zien er ook leuk uit, zo met die 2 kleuren en dan de amandels erbovenop.

Amandel-koekkruiden

En wat kregen zij van mij? Deze chocolade-pindakaas koekjes. Nou ja, koekjes… Koeken zijn het of zelfs knotsen. Niet omdat ze zo enorm groot zijn, maar omdat ze een flinke smaak hebben. Daar is niets subtiels aan.

Ik maak dit recept altijd met een pindakaas met stukjes. Gladde pindakaas werkt ook, maar die knapperige stukjes pinda werken hier net iets beter. De chocolade is bij mij altijd de melk-variant. Ik ben niet zo’n fan van pure chocolade, maar dat zou in dit recept ook prima kunnen als je daar meer van houdt.

Wat heb je nodig?

  • 100 g melkchocolade (of puur)
  • 200 g bloem
  • ½ tl baksoda
  • 115 g boter, zacht
  • 225 g pindakaas met stukjes noot
  • 100 g kristalsuiker
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei

 

Aan de slag!

Hak de chocolade in stukjes en meng met de soda door de bloem. Roer de boter met de pindakaas en suikers zacht. Meng er dan het ei doorheen en voeg als laatste het bloemmengsel toe. Verdeel het deeg in twee en verpak in huishoudfolie. Vorm er een rol/staaf van en laat minstens een uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwijder de folie van het deeg en snij in plakken van zo’n 2 cm dik. Leg ze op de bakplaat en bak in de oven gedurende 16-18 minuten. Laat de koekjes een beetje afkoelen en uitharden op de bakplaat en breng daarna voorzichtig over op een rooster.

 

 

English version

I usually don’t blog in English, so excuse me for any (many?) mistakes I’ve made. You could totally use Google-Translate on the Dutch version, but I’m not sure if that would be an improvement.

My first time participating in a cookie swap. I’ve been swapping digital recipes with other Dutch foodbloggers, but I’ve never before send my homebaked goodies to strangers. But I liked it quite a lot. What’s not to like receiving cookies you might never have tried baking yourself?

Only two other Dutchies applied, so we had a little swap amongst the three of us.

From Jessica – Cooking my Dreams, an Italian lady who recently moved to the Netherlands – I received cookies wrapped like a present. Traditional Tuscan cookies called Cavallucci (little horses). A light colored hard cookie made with walnuts and spices.

From My Linh – Writing Temptations, a blogger in the same line of business as me – I received two-colored cookies made with almonds and ‘koekkruiden’ (that’s a spicemix used in typical Dutch baking of Speculaas, similar to pumpkin spice). They were beautifully packed in a pretty cookie tin.

The cookies I made were peanut butter and chocolate chip cookies. No subtle flavours there. Made with chunky peanut butter (although I think the smooth version would work too) and little pieces of milk chocolate. I like milk chocolate. And don’t care for the dark version much, but you could totally use those, or a mixture of both, instead.

What do you need?

  • 100 g chocolate (milk and/or dark)
  • 200 g all purpose flour
  • ½ teaspoon baking soda
  • 155 g butter, softened
  • 225 g chunky peanutbutter
  • 100 g granulated sugar
  • 100 g lightbrown sugar
  • 1 egg

 

Let’s do this!

Chop up the chocolate. Mix with the flour and bakingsoda. Set aside. Beat together the butter, peanut butter, and two sugars. Mix in the egg until smooth. Fold in the flour-mixture until combined. Divide the dough in 2 pieces. Wrap in clingfilm and form into a logg. Refrigerate for at least 1 hour.

Preheat the oven to 180°C. Line a baking tray with parchment paper. Remove the clingfilm from the chilled dough and cut into discs, a smallish 1 inch thick. Place on baking tray and bake in the oven for about 16-18 mins. Let them cool and firm up a bit on the tray before carefully transferring them to a cooling rack.

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

1 Comment

  1. Jessica

    16 december 2015 at 19:48

    Your cookies were delicious! (I love peanut butter so it couldn’t be otherwise :D) Thanks for participating !

Leave a Reply