Fresh Box: Kogelbiefstuk met bataat en bieten uit de oven

Eerste indruk:

Bataat? Owja, dat is zoete aardappel. Mesclun? Dat blijkt een verpakking gemengde sla te zijn. Weer wat geleerd.

Ook vandaag weer een primeur, ik heb nog niet eerder warme bieten gegeten. Wel koud als zoet-zuur uit een pot, of in dunne plakjes in een salade, maar nog niet eerder warm. Mijn vader vind warme bieten een van de verschrikkelijkste dingen die er te eten zijn, waardoor we het thuis nooit aten. Dus ik ben extra benieuwd wat ik hiervan ga vinden.

Kogelbiefstuk met bataat en bieten uit de oven

Dit is het recept zoals het werd bijgeleverd door FreshBox:

Ingrediënten voor 2 personen

 • 400 g bataat
 • 1 rode ui
 • 5 rode bieten
 • 75 g mesclun
 • 8 blaadjes basilicum
 • 200 g kogelbiefstuk
 • 2 el olijfolie
 • 2 el witte balsamico-azijn
 • 1 el boter
 • zout en peper

Bereiden

 1. Verwarm de oven voor op 210°C. Haal de kogelbiefstuk uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
 2. Was de bataat grondig en snij in plakken van 1cm dik. Zorg dat de bataatplakken net onder water staan in een pan met deksel. Breng afgedekt aan de kook en kook 7 minuten. Giet daarna af.
 3. Pel ondertussen de rode uit en snij in fijne halve ringen. Spoel de basilicumblaadjes af en scheur klein. Meng ¼ deel van de rode ui en de basilicumblaadjes in een saladekom. Snij de rode biet in parten.
 4. Meng de voorgekookte bataatplakken, bieten en overige rode ui in een ovenschaal met bakpapier. Besprenkel met de helft van de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Schep goed om en bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.
 5. Meng ondertussen de rode ui en basilicum met de mesclun, de overige olijfolie, witte balsamico-azijn, zout en peper.
 6. Verhit de boter in een koekenpan en bak de kogelbiefstuk 2-3 minuten aan beide kanten. Bestrooi met zout en peper. Haal de kogelbiefstuk uit de pan en laat 2 minuten rusten onder een stuk aluminiumfolie.
 7. Verdeel de bataat en bieten over de borden en serveer met de groene salade en de kogelbiefstuk.

En, wat is het resultaat?

De biefstuk was wel lekker. De salade was een beetje aan de zure kant. Ik denk dat de helft van de azijn beter was geweest. De bieten waren warm best te eten. Vooral samen met een hap van de zurige salade. Maar wat was het veel. Veel te veel. Kijk eens hoe vol mijn bord ligt. En dat was nog niet eens de helft. 2 bieten en 1 bataat zou in totaal voldoende zijn geweest voor 2 personen. De salade hebben we beide nog maar een keer opgeschept, en zelfs toen was er nog over. Je zou hier gewoon 4 personen van hebben kunnen voeden als er nog 2 extra biefstukjes bij zouden zitten. Jammer.

 

Leave a Reply