Kookboek: Pinda koekjes

Als kind vond ik vroeger van die pindakoekjes heerlijk. Maar de pinda’s die erop zaten niet. Mijn zusje en ik konden onszelf heerlijk vermaken met de pinda’s uit de koekjes te peuteren (om die pinda’s vervolgens weer terug in de koektrommel te leggen) zodat we uiteindelijk overbleven met een koekje, vol met gaatjes en deukjes waar de pinda’s hadden gezeten. Hmm. Ik kan me nog het peuteren en punniken voor de geest halen. Hoe de kruimels onder onze nagels voelden. Mijn vader die de overgebleven pinda’s wel lustte. En hoe het koekje smaakte.

Soms koop ik de koekjes nog wel in de supermarkt. En nog steeds pel ik dan het grootste deel van de pinda’s eraf. Maar toch, ik zou ze graag eens zelf maken.

Dus toen ik voor deze week een recept ging zoeken in het kookboek van Nigella wist ik dat dit mijn volgende baksel zou gaan worden.

Ik besloot om minder pinda’s te gebruiken, en ze fijn te hakken. Want waarom zou ik de pinda’s erin doen als ik ze er toch weer af zal peuteren. Maar om wel voldoende pinda-smaak te krijgen doe ik er 1 eetlepel pindakaas bij. Nigella zegt ook om als laatste stap de koekjes een beetje plat te drukken, met wat extra suiker erover. Dat was ik nij mijn eerste bakplaat vergeten, bij de tweede heb ik het wel gedaan. Qua smaak merkte ik het niet, dus ik zou die stap gewoon iedere keer overslaan.

Welnu, het resultaat: de eerste reactie van vriendlief was helemaal niet enthousiast. Maar dat kwam omdat hij in de veronderstelling was dat ik weer mijn appelwolkjes had gebakken. En tja, als je die denkt te eten is het inderdaad niet lekker.

Het tweede koekje (wetende dat het pinda’s waren) viel gelukkig wel in de smaak. Maar toch… het is nog steeds nèt niet zoals de koekjes uit de winkel. Jammer…

Wat heb je nodig voor 30 koekjes?

 • 75 g lichte basterdsuiker
 • 100 g boter
 • 50 g plantaardig bakvet (margarine)
 • 1 el pindakaas
 • 1 ei
 • 1 tl vanille-extract
 • 175 g zelfrijzend bakmeel
 • 35 g gezouten pinda’s

 

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180°C.
Roer in een grote kom suiker, boter, plantaardig bakvet, ei en vanille-extract goed door elkaar. Mix er de bloem en de pinda’s door.
Schep nu theelepels met kop erop van het deeg op de bakplaten bedekt met bakpapier. Houd een tussenruimte van 5cm aan.
Bak de koekjes 8-10 minuten, tot ze gaar zijn (tijdens het afkoelen zullen de koekjes nog wel een beetje doorgaren) en leg ze op een rooster om af te koelen.

 

Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?
De kunst van lekker eten uit de oven
Nigella Lawson

 

1 Comment

 1. Lindsay

  2 december 2014 at 14:32

  Ik ben beroemd. Ik word zomaar genoemd in jouw pindakoekjes-verleden!

Leave a Reply