Kookboek: Aardappelkoek bacon & ui

Ik heb eigenlijk nog niet eerder zo’n aardappelkoek (of rösti) gemaakt, en het resultaat is erg lekker. Een knapperige korst, met in het midden een lekker zachte aardappelvulling.

Ik serveerde dit met een simpele sla en gebakken kip uit de oven. Een heerlijke maaltijd, en zeker voor herhaling vatbaar.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 350 g aardappels
  • boter, olie om in te bakken
  • 1 ui
  • 6 plakken bacon of ontbijtspek
  • 1 ei
  • 2 el aardappelzetmeel of maizena
  • 2 el fijngehakte verse peterselie
  • zwarte peper

Aan de slag!

Schil de aardappelen, en rasp ze grof. Spoel niet af, maar leg ze in een schone theedoek en wring er al het overtollige vocht uit. Snipper de ui, en snij de plakken bacon in kleine stukjes. Verwarm wat boter en 1 el olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en fruit hierin de ui en de bacon 5-8 minuten of tot de ui zacht is en de bacon gaar. Maak vervolgens de pan schoon.
Schep de geraspte aardappels over in een grote kom. Roer er de gebakken ui en bacon, het ei, bloem, peterselie en wat peper doorheen. Verwarm een halve el olie in de pan, voeg het aardappelmengsel toe en druk met een houten lepel tot een platte ronde koek.
Bak de aardappelkoek 10 minuten op een laag vuur of totdat de onderkant goudbruin is.
Laat dan de aardappelkoek op een groot bord glijden, plaats er een ander bord bovenop en draai beide borden om.
Verhit de rest van de olie in de koekenpan en laat de aardappelkoek, met de ongebakken kant naar beneden, weer terug in de pan glijden.
Bak deze kant ook 10 minuten op een laag vuur of totdat ook de koek krokant en goudbruin is.

Creatief koken: Aardappel

Leave a Reply