Fresh Box: Korianderkip met groene rijst

Eerste indruk:
Ik heb eigenlijk nog nooit bleekselderij als groente gegeten. Wel als stukjes in de soep, en natuurlijk in de bolognese-saus. Dus ik ben benieuwd.

Koriander kip met groene rijst

Dit is het recept zoals het werd bijgeleverd met de FreshBox:

Ingredi├źnten voor 2 personen

 • 200 g kipfilet
 • 170 g pandanrijst
 • 2,5 cm gember
 • 2 tenen knoflook
 • 4 bos-uitjes
 • ┬Ż citroen
 • 8 stengels bleekselderij
 • 8 takjes koriander
 • 2 el zonnebloemolie
 • zout en peper

Bereiden

 1. Kook 1 liter water in een pan met deksel en kook de pandanrijst in 14 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen.
 2. Pel ondertussen de knoflook en snij of pers deze fijn. Schil de gember en snij fijn. Pers de citroen uit.
 3. Meng in een mengkom 1 el olie, de helft van de koriander, de knoflook, de gember, het citroensap en peper en zout. Voeg de kipfilet toe en haal deze door de marinade. Laat 5 minuten marineren.
 4. Verwijder de worteltjes van de bosui en snij in fijne ringen. Verwijder de onderkant en de bovenste centimeter van de bleekselderij en snij in stukjes van een halve centimeter dik. Hak de koriander fijn.
 5. Verhit 1 el olie in een wok of hapjespan en bak de bleekselderij 4 minuten op middelhoog vuur. Voeg de bosui en de gehakte koriander toe en bak 2 minuten. Voeg de pandanrijst toe en bak 1 minuut op hoog vuur.
 6. Verhit ondertussen een andere wok of hapjespan en bak de gemarineerde kipfilet 4 minuten aan beide kanten tot deze goudbruin is.
 7. Serveer de groene rijst met de kipfilet en giet de overgebleven marinade over de kip. Besprenkel het geheel met een beetje citroensap.

En, wat was het resultaat?

Van mij had de kip wel iets meer gemogen. Er werd er maar eentje geleverd, dus die heb ik maar in reepjes verdeeld. Ik ben geen grote vlees-eter, maar dit was wel erg weinig in verhouding met de rijst. Vooral omdat we 1/3 deel van de rijst overhielden. De koriander in de marinade heb ik maar in stukjes gescheurd, ik vond het maar niets om ze als hele takjes erin te doen.

De kipfilet smaakte goed. Lekker kruidig, maar niet te. De rijst smaakte in vergelijking daarmee een beetje flauw. Ondanks dat ik wat zout in het kookwater heb gedaan. Volgende keer zal ik een bouillonblokje in het kookwater doen. En op het einde wat van de marinade erover. De rijstmix voelde wel crunchy in de mond door de bleekselderij. Dat was niet geheel naar mijn visie van gare groenten. Volgende keer wat langer bakken, of even voorkoken denk ik.

Bleekselderij over? Kijk eens bij Makreel salade

Leave a Reply