Moussaka

Aubergines vind ik meestal niet zo fantastisch van smaak. Ik heb al verschillende recepten geprobeerd, maar ik kan er niet echt enthousiast over worden. Behalve in moussaka. Dat is dan weer niet lekker zónder aubergine.

Dit is geen snel-klaar recept. Het heeft een beetje voorbereiding nodig. En wat pannen. Nou hoef ik maar te koken voor 2 personen, dus wij kunnen hier 2 maaltijden mee doen. Omdat we het de tweede dag alleen maar hoeven op te warmen compenseert dat voor het werk van de eerste dag.

 

Wat heb je nodig voor 1 schotel voor 4 personen?

  • 2 aubergines
  • 500 g aardappels
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 300 g gehakt
  • 1 blik (400 g) tomatenblokjes
  • 2 tl gedroogde oregano
  • ¼ tl kaneel
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 200 ml melk
  • 50 g geraspte kaas, evt extra
  • olie om te bakken
  • zout en peper

 

Aan de slag!

Snij de aubergines in lange plakken van zo’n 1cm breed. Leg ze in een zeef of vergiet, bestrooi met zout en laat een kwartiertje liggen. Schil de aardappels, snij ze plakjes en kook ze 12 minuten.
Snipper de ui, pers de knoflook. Snij de bleekselderij in blokjes. Bak in wat olijfolie in een koekenpan glazig. Voeg het gehakt toe en bak rul. Doe er de tomatenblokjes, oregano en kaneel bij. Breng op smaak met zout en peper. Laat een paar minuten inkoken tot een saus.
Spoel de aubergineplakken af, en dep ze droog. Bestrijk met een kwastje een beetje olie aan beide kanten en bak ze in delen in een hete grillpan.
Smelt in een pannetje de boter, maar laat niet bruin worden. Voeg er de bloem aan toe en laat even garen. Roer er dan de melk door. Mix eventuele klontjes eruit met een garde. Neem van het vuur en roer er de kaas doorheen.
Leg in een ovenschaal eerst de helft van de aardappels, dan de helft van de gehakt, de helft van de aubergines, de rest van het gehakt, de rest van de aubergines, de rest van de aardappels en verdeel er de kaassaus over. Bestrooi eventueel nog met wat extra kaas.
Zet in een voorverwarmde oven van 180°C en bak 25-30 minuten.

 

Leave a Reply