Fresh Box: Stamppotje van peen en rettich met varkenskotelet

Eerste indruk:
Ik heb nog nooit rettich gegeten. Zo’n box heeft dus toch wel z’n nut. Op deze manier stap je toch een beetje buiten de gebaande paden. Voor mij dan tenminste. Vandaag gelukkig wel 2 stukjes vlees, hoeven we tenminste niet te delen.

Stamppotje peen rettich met varkenskotelet

Dit is het recept zoals het werd bijgeleverd met de FreshBox:

Ingredi├źnten voor 2 personen

 • 1┬Ż tl oregano
 • 2 varkenskoteletten
 • 500 g eigenheimers
 • 300 g peen-rettichmix
 • 4 bos-uitjes
 • bakboter
 • melk
 • zout en peper

Bereiden

 1. Was de aardappelen grondig en snij in kwarten. Zorg dat de aardappelennet onder water staan in een pan met deksel. Breng afgedekt aan de kook en kook in 20 minuten gaar. Voeg na 10 minuten de gesneden peen en rettich bij de aardappelen en laat 10 minuten meekoken. Giet daarna af en laat uitstomen.
 2. Verwijder ondertussen de worteltjes van de bos-ui en snij de bos-ui in fijne ringetjes.
 3. Verhit wat boter in een wok of hapjespan en bak de varkenskotelet 4 minuten aan beide kanten.
 4. Stamp ondertussen de aardappelen, peen, rettich, oregano en de helft van de bos-ui. Voeg naar smaak melk, een klontje boter en zout en peper toe.
 5. Serveer de stamppot met de varkenskotelet. Garneer met de overige bos-ui.

En, wat is het resultaat?
Ik zag niets staan over aardappelen schillen, dus dat heb ik ook maar niet gedaan. Nu moet ik zeggen dat je met het stampen daar verder ook niets meer van merkte, dus dat zijn ook weer extra vitamientjes.

Ik vond het jammer om de jus van het vlees weg te doen, dus dat heb ik er lekker overheen gegoten. En het smaakte prima. De stamp op zich vond ik wel wat flauw. Maar dat vind ik eigenlijk ook van standaard wortelstamp. De lente-ui moest natuurlijk bite geven. Maar zowel T als ik houden juist niet van dat bite. (‘bite’ wil gewoon zeggen dat het nog rauw/niet gaar is) Je had dan een hap met een beetje flauwe stamp in je mond, die kraakte als je erop kauwde. Volgende keer zou ik de lente-ui de laatste 30 seconden ofzo even meekoken. De rettich was geen afknapper, misschien dat ik het de volgende keer ook eens door de gewone hutspot roer.

Qua bereiding: de wortel-rettich-mix was al voorgeraspt in hele fijne reepjes. En hoewel ik fan ben van gare groenten vond ik 10 minuten meekoken wel aan de lange kant voor zulke dunne sliertjes. Dus dat heb ik zelf maar ingekort tot 5 minuten.

En woeps. Ik was al bijna klaar met eten toen ik me de oregano herinnerde. Die was ik vergeten door de stamp te roeren. Daarom smaakte die misschien wel zo flauw. Dus met de laatste happen er even overheen gestrooid. En toen smaakte het niet meer flauw. Toen smaakte het naar oregano…

Leave a Reply