Zoetzure kip met paprika en ananas

 

Een nieuwe favoriet: dit heb ik de laatste maand wel 4x gemaakt, zo lekker vinden we het beiden.

Ik gebruik hiervoor altijd een stuk verse ananas. Dat heeft een fris zuurtje in zich, die stukjes uit blik zijn naar mijn smaak veel te zoet. Maar als het niet anders kan, is ananas uit blik natuurlijk wel een optie al zou ik dan denk ik wat minder suiker gebruiken om het zoete wat te balanceren

De kipstukjes hoeven in de pan niet gaar gebakken te worden, ze gaan immers nog een half uur in de oven. Het bakken is alleen bedoeld om de buitenkant licht goudbruin te krijgen.

Halverwege de kooktijd schep je alles even een keer om, zodat de saus zich weer verdeeld. Schrik dan niet van de azijn-geur. Die verdampt grotendeels, en de smaak is uiteindelijk veel minder zuur dan je zou verwachten wanneer je halverwege een keer ruikt. Niet bang zijn dus. (En niet te diep ademen…)

In eerste instantie lijkt de saus ook te weinig, maar tijdens het bakken laten de groentes vocht vrij en verdunnen de saus.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 2 kippendijfilets, of 1 kipfilet
  • 2-3 el maizena
  • 1 ei
  • zout, peper, chilipoeder
  • olie om in te bakken
  • ¼ verse ananas
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 (rode) ui
  • 1 el sesamzaadjes
  • 3 lente-uitjes

Voor de saus

  • 1 tl maizena
  • ¼ cup azijn (rijst en/of appelcider)
  • ¼ cup ketchup
  • 1/3 cup lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el ketjap
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 tl knoflookpoeder

 

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200˚C.

Snij de kip in kleine blokjes. Verhit een laagje olie in een koekenpan. Maak een beslagje van de maizena en het ei. Kruid met zout, peper en een beetje chilipoeder. Meng de kipblokjes door het beslag en frituur ze in porties in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier.

Snij de ui, paprika’s, ananas en lente-ui in kleine stukjes. Doe ze in een ovenschaal met de gebakken kipstukjes. Meng alle ingrediënten voor de saus en verdeel over de ovenschaal. Schep alles goed door elkaar. Bak gedurende 30 minuten in de oven en schep tussendoor een keertje om.

Bestrooi voor het serveren met sesamzaadjes en eventueel met wat in ringetjes gesneden lente-ui. Lekker met rijst.

 

 

Leave a Reply