American pancakes

Lekker fluffige, zachte amerikaanse pannenkoekjes. Daar worden ze gegeten als ontbijt, ik neem ze meestal als lunch. Of op een luie zondag als onderdeel van de brunch.

Hoewel ik pannenkoeken meestal eet met jam en/of poedersuiker werkt dat bij deze variant minder goed. Ze zijn gemaakt voor vloeibare garnering. Schenkstroop zou kunnen, maar ik ga voor de maple syrup. Die kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt vinden, en het smaakt heerlijk. Een warme, nootachtige smaak die heerlijk is bij de bloemige pancakes. En niet lang geleden vond ik een cranberry syrup. Dat is maple, maar dan met het friszure van cranberry’s erbij. Hemels.

Gebruik een pan met anti-aanbaklaag. Je gebruikt bij het bakken geen olie of boter, omdat dat al in het beslag verwerkt is. Het voelt een beetje raar, maar nadat je de eerste pancakes hebt omgedraaid zie je het resultaat. Ik heb ook nogal de neiging om het vuur te hoog te zetten. Mijn eerste portie heeft dan ook altijd een bruingouden ipv lichtgouden kleur.

Dit gerecht koelt snel af, en warm is het dit toch het lekkerst. Je kunt de saus ook even een beetje opwarmen in een pannetje of in de magnetron, voordat je het over de pancakes giet.

 

Wat heb je nodig voor ± 18 kleine pancakes?

  • 15 g boter
  • 150 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl baksoda
  • snufje zout
  • 2 tl (vanille) suiker
  • 200 ml melk
  • 1 ei
  • maple syrup voor erbij

Aan de slag!

Smelt de boter en laat een beetje afkoelen.
Zeef de bloem, bakpoeder, baksoda en zout boven een kom. Doe er de suiker bij.
Meng in een maatkan, of in een andere kom, de melk, het ei en de boter. Mix met een vork lichtjes door elkaar. Voeg de natte ingrediënten toe aan de kom met de droge ingrediënten. Mix door elkaar. De dikte moet een beetje lijken op yoghurt.
Verwarm een pan met anti-aanbaklaag op matig vuur. Gebruik geen olie of boter, dat zit al verwerkt in het beslag. Schep er met een sauslepel kleine hoopjes beslag in. Laat de pancakes eventjes bakken. Zodra je ziet dat er redelijk wat belletjes aan het oppervlak, maar ze met moeite kunnen breken (dat duurt ongeveer 1 minuutje) is het tijd om ze om te draaien. Wiebel er je spatel onder en keer ze om. Ze zien er als het goed is nu egaal goudbruin uit. Bak ze nog een minuut aan de andere kant en neem ze uit de pan. Hou ze warm onder aluminiumfolie of in de oven. Bak zo ook de rest van het beslag op.
Serveer in een stapeltje, overgoten met maple syrup.

 

 

Leave a Reply