Ik heb een flinke verzameling aan gedroogde kruiden en specerijen. En toch is er regelmatig behoefte aan verse kruiden. Meestal heeft dat te maken met de smaak. Denk maar aan het verschil tussen gedroogde en verse munt. Of koriander, gember of knoflook.

Anyway; waar ik me vooral aan ergerde was dat ik vaak kruiden overhield. Een recept wat je voor 2 personen maakt vereist een kwart bosje peterselie. Dat is prima natuurlijk, maar wat doe je met de rest? Natuurlijk kun je creatief zijn, en de rest van de week recepten maken waarin je die overtollige peterselie opmaakt. Maar wat als je meerdere soorten verse kruiden over hebt? Of geen zin hebt om recepten te verzinnen waar je die kruiden dan maar in kwijt kunt?

Wel, ik heb bedacht om de kruiden maar in de vriezen. Misschien denk je nu wel: ‘duh, dat deed ik al lang’┬Ł, maar bij mij heeft de groenbak al menige slappe, nattige, stinkende halve bosjes kruiden die in de koelkast lagen te vergaan opgegeten voordat ik tot die ingeving kwam. Dusssss, invriezen die handel.

Ik koop in de supermarkt in de aanbieding een hele lading verse kruiden. Die hak ik dan fijn, en doe in een zip-lock-zakje in de vriezer. Na een dag vriezen haal ik het zakje eruit, knijp en crunch met m’n handen de bevroren kruiden (door het zakje heen dat is) fijn. Zo kun je als je nodig heb gewoon een eetlepel (bevroren) kruiden afmeten, zonder dat je het eerst moet laten ontdooien, of met een hakmes los moet bikken.

De meeste kruiden hak ik al fijn. Denk aan selderie/selderij, peterselie, tijm, kervel, lavas/maggi-plant, koriander, bieslook, en salie.

Enkele dingen vries ik echter anders in. Denk aan rozemarijn-naaldjes. Die ris ik wel van de takjes, maar vries ze in het geheel in. Dat is eigenlijk voor een groot deel omdat het me te veel moeite kost om ze eerst fijn te hakken. Vaak heb ik maar een beetje nodig. Dus dan haal ik een paar naaldjes eruit, en hak ter plekke fijn.

Een andere uitzondering is salie. De grote blaadjes hak ik fijn, en de mooie kleinere vries ik helemaal in. Die heb ik namelijk ooit echt als blaadje nodig, dus dat is dan op die manier wel handig.

Oregano is het enige wat ik niet in de vriezer heb liggen. De blaadjes worden helemaal zwart. maar gelukkig heb ik een struik oregano in de tuin, dus een verse voorraad daarvan is onder handbereik.