Ik zag het fenomeen voor een pizzabodem op basis van bloemkool in plaats van deeg op pinterest, en ik was meteen geïntrigeerd door het idee. Een gezonde pizza! Hoera! Nou ja, ik gooi er natuurlijk wel een hele berg kaas bovenop. Maar dat doe ik ook met een gewone pizza. Dus het is nog steeds een gezondere variant van wat eerst at.

Ik dacht dat de geitenkaas een beetje vreemde combi was met de bloemkool om het naar pizza te laten smaken, maar dat bleek geen probleem te zijn. Het smaakt eigenlijk verrassend neutraal. Vriend T. die eigenlijk niet van bloemkool houdt wist pas dat hij bloemkool aan het eten was toen ik hem dat vertelde.

Het fijnmaken van de bloemkool gaat het beste machinaal. Ik begon met een rasp, maar om een of andere manier was dat nogal statisch, en lag m’n halve keuken onder de snippers bloemkool, dus ben ik maar overgestapt op het hakmolentje van mijn staafmixer om het in delen fijn te hakken.

Het uitknijpen van de bloemkool gaat makkelijk in een doek. Ik gebruik er een grote linnen servet voor die ik speciaal voor zulk soort dingen reserveer. Je kunt natuurlijk ook een schone theedoek gebruiken, maar spoel hem dan eerst even uit om alle restanten wasmiddel te verwijderen.

En geduld is wel een beetje aan te raden. Ik begon meteen na het uitlekken van de gekookte bloemkool met uitknijpen, maar daar hield ik snel mee op toen ik besefte dat er heet water uit kwam. Auw. Dus toch maar even gewacht tot de bloemkool wat lauwwarm was.

Al met al een onverwacht lekker recept, en zeker een blijvertje in mijn repertoire.

 

Wat heb je nodig voor 1 pizza voor 2 personen?

  • 1 bloemkool
  • 1 ei
  • 100 g zachte geitenkaas
  • 1 el gedroogde oregano
  • snufje zout
  • ½ blikje tomatenpuree
  • 1 bol mozzarella
  • 5-6 plakjes chorizo (vleeswaren)
  • 1 stuk parmezaanse kaas

Aan de slag!

Maak de bloemkool klein. Doe dit door fijn te malen in een keukenmachine, of te raspen met een grove rasp.
Doe de bloemkool in een pan en giet er zoveel water bij tot het net onderstaat. Breng aan de kook en kook ongeveer 4-5 minuten. Giet af in een zeef. Laat afkoelen. Doe dan in een doek en knijp er zo veel mogelijk vocht uit.
Verwarm de oven voor op 195°C
Roer in een ruime kom de geitenkaas los met het ei, oregano en zout. Voeg de uitgeknepen bloemkool toe en roer door elkaar.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg het bloemkoolmengsel er als een hoop op en gebruik je handen (of een lepel) om het te vormen naar een pizzakorst van zo’n vingerbreedte hoog. Maak eventueel een klein opstaand randje voor de topping later.
Zet de korst in de oven en bak ongeveer 35 minuten goudbruin. Haal uit de oven, smeer er de tomatenpuree over, en beleg met stukjes mozzarella, de plakjes chorizo en veel geraspte parmezaanse kaas. Zet terug nog 10 minuten terug in de oven. Bestrooi voor het serveren met nog een beetje gedroogde oregano.

 

 
Recept van Sunshine in my Kitchen