Het bloemkoolseizoen staat weer voor de deur. Een van mijn favoriete groente als kind. Maar dat schijnt wel redelijk unaniem onder kinderen te zijn. De echtgenoot echter heeft er slechte ervaringen mee, dus gewoon koken en serveren is er niet bij. Geen probleem natuurlijk. Deze soep is bijvoorbeeld enorm lekker, en vullend genoeg om als maaltijd op zich te dienen.

Als voorgerecht zou ik een meer bescheiden portie nemen.
Normaal gesproken probeer ik zoveel mogelijk voor 2 personen te koken. Maar dit is geen recept om naar beneden af te ronden. Voordeel is wel dat het goed in te vriezen is.
De ansjovis is misschien een vreemd ingredi├źnt, en je proeft het eigenlijk ook niet. Geen vissmaak bedoel ik dan, want het geeft wel een enorme dimensie aan het gerecht. Ik heb het wel eens weggelaten, maar dan mis je wel iets. Erin doen dus,, voor die extra smaak-dimensie.
Ik vind het wel lekker om wat bite in de soep te houden. Daarom pureer ik niet alle bloemkool, maar hou wat apart om er later weer bij te doen. Vooral icm de cervelaatworst is het lekker om op te knabbelen. En ik serveer de soep altijd met van die Duitse knapperbolletjes. Jummie!
De cervelaatworst kan trouwens vanalles zijn. Meestal neem ik zo’n bakje met kleine worstjes. Snackworstjes heten ze dan volgens mij. Maar heb ook wel eens bifi-worst genomen. Net wat je lekker vind. Ik snij ze wel klein; de worst wordt namelijk niet zacht in de soep, en anders is het te veel om te kauwen. Ik snij ze in de lengte in vieren, en dan in kleine blokjes. Eventjes werk, maar wel zo lekker.

 

Wat heb je nodig?

 • 1 bloemkool
 • 1 grote ui
 • 1 prei
 • 3 tenen knoflook
 • 1 blikje ansjovis filets in olie
 • 1,5 liter water
 • 2 blokjes bouillon
 • 40 g boter
 • 40 g bloem
 • zout en witte peper
 • 200 ml slagroom
 • 200 g cervelaatworst

 

Aan de slag!

Was de prei en snij in grote stukken. Snij ook de ui in stukken en de teentjes knoflook doormidden. Snij de bloemkool in gelijke stukken. Giet de olie uit het blikje ansjovis in de pan en verwarm. Neem de helft van de ansjovis en snij in fijn. (De rest wordt niet meer gebruikt.) Voeg ze toe aan de warme olie en laat ze zacht worden. Voeg de ui, knoflook en prei toe en laat een paar minuten al roerend bakken. Voeg dan de bloemkool, water en bouillonblokjes toe. Doe de deksel op de pan en breng het water aan de kook.
Neem wanneer de bloemkool bijna gaar is een paar grote roosjes uit de pan. Snij langs de bovenkant de kruimelige bloemetjes af en hou apart. Doe de stronkjes weer terug in de pan. Kook de bloemkool verder tot helemaal gaar.
Neem ongeveer de helft van het kookvocht uit de pan. Pureer dan met een staafmixer de bloemkool en de rest van de groenten tot een egale massa.
Smelt in een andere pan de boter. Voeg de bloem toe en bak een paar minuten tot deze gaar is. Voeg dan het apartgehouden kookvocht toe en roer tot er geen klontjes meer inzitten. Laat dan nog even indikken. Voeg tot aan de gepureerde bloemkool en meng samen met de slagroom door elkaar. Voeg eventueel nog wat extra vocht toe als de soep te dik is. Breng de soep op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
Snij de cervelaatworst in kleine blokjes. Doe ze samen met de achtergehouden bloemkoolstukjes in de soep. Warm de soep nog even door, maar laat niet meer koken.

 


Recept van Sunshine in my Kitchen