De lente is nu echt goed bezig. Lekkere zonnige dagen, de eerste sproeten beginnen al op m’n neus te verschijnen. En nog een voordeel van de lente: er zijn weer asperges. Het witte goud. Nu hou ik niet zo van gekookte asperges. Het ziet er altijd wel lekker uit, met ham en ei en saus. Maar echt blij maak je me daar niet mee. Ik heb liever soep.


Bij mij – zo’n beetje om de hoek – zit een prijswinnende aspergeboer. Dus ik toog daar heen om mijn asperges te halen. En omdat ik ze toch in de soep ga verwerken nam ik de lekker goedkope ongeschilde gebroken asperges.
Thuis lekker heerlijk in de tuin, in de zon de asperges geschild. De schillen gekookte voor de bouillon en ’s avonds aten wij heerlijk verse aspergesoep. Gewoon, in soepkommen. Maar de dag erna kwamen er mensen eten. En dan is het toch leuk om het wat sjieker aan te pakken. Dus kregen zij een soepbord, met daarin wat reepjes gekookte ham en wat gekookte aspergekopjes. En vervolgens goot ik daar aan tafel, vanuit een kannetje/sauskom de soep over.
In principe kun je natuurlijk iedere soeppan gebruiken om deze soep in te maken. Maar ik heb hierbij een voorkeur voor mijn creuset. Die is ook zo mooi wit en geeft me gewoon een feestelijk lente-gevoel.

Wat heb je nodig?

  • 500-750 g asperges (heel, of in stukjes)
  • 1 flinke sjalot
  • (verse) peterselie
  • 1½ l water
  • 1 blokje groentebouillon
  • 100 g roomboter
  • 80 g bloem
  • 200 ml slagroom
  • zout en gemalen witte peper

Aan de slag!

Schil de asperges. Bewaar de schillen. Snij de kopjes van de asperges af en snij de stelen in stukken. Snipper de sjalot zeer fijn. Hak de peterselie fijn.
Breng de schillen met het water en bouillon aan de kook. Laat zo/n 15 minuten doorkoken. Haal ze schillen uit de bouillon en gooi weg. Kook de aspergekoppen 5-6 minuten tot ze gaar zijn. Haal uit de bouillon en hou apart. Breng de stukken asperge aan de kook tot ze gaar zijn. Haal uit de bouillon. Meet het vocht af. Er is 1 liter nodig. Laat inkoken tot de juiste hoeveelheid, of voeg desnoods water toe.
Doe de stukken asperges weer terug in de pan en pureer ze met de bouillon. Haal door een zeef zodat alle draden achterblijven.
Laat in de creuset de boter smelten en voeg de sjalot toe. Laat op zacht vuur bakken tot ze zacht zijn. Voeg de bloem toe en roer door elkaar. Laat op het allerlaagste vuur de roux zo’n 5 minuten garen. Voeg de aspergebouillon toe en roer alle klontjes eruit. Laat 5-10 minuten doorkoken tot de soep goed is gebonden.
Voeg de room, aspergekopjes en peterselie toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat even doorwarmen, zonder te koken.

 

 
Recept van Sunshine in my Kitchen