Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik een goed recept had gevonden voor roomkaas-glazuur, oftewel cream cheese frosting. Het web staat vol met variaties, maar welke ik ook probeerde, het resultaat was niet zoals ik het verwachtte. Uiteindelijk kreeg ik een helder moment, en wat blijkt? Bijna alle recepten voor zo’n cream cheese frosting zijn Americaans, ennnnnnn, in de VS is standaard cream cheese niet de roomkaas zoals ik dacht het was. Ik dacht steeds aan Philadelphia smeerbaar in een kuipje. Maar zij bedoelen in hun recepten een hardere variant. Zoals wij hem in Nederland kennen als van MonChou. En dat verklaarde voor mij meteen waarom bij mij alle probeersels veel te zacht waren. Dus, weer wat geleerd.

Ik probeerde deze met de hardere MonChou, en het was meteen raak. Voortaan is dit mijn ultieme recept.

Hij kan behoorlijk zoet zijn. Indien je een wat minder zoete variant nodig hebt zou ik wat experimenten met de jam. Een zurige jam is dan wad lekkerder, of eventueel een klein beetje citroensap. Gebruik niet minder poedersuiker omdat dit ook de stevigheid van de glazuur zal beïnvloeden.

Wat heb je nodig?

  • 100 g monchou
  • 40 g boter
  • ½ vanillestokje
  • 1-2 el jam naar keuze
  • 125 g poedersuiker

 

Aan de slag!

Snij de monchou in plakjes en laat op kamertemperatuur komen. Doe de boter in de magnetron en smelt tot halverwege. Dus tot nog niet alles vloeibaar is.

Mix de boter door elkaar tot een egale masse. Voeg dan de monchou toe en mix alles goed door elkaar.

Voeg de jam en de zaadjes uit het vanillestokje (en eventueel wat extra levensmiddelen kleurstof) toe.

Mix dan in delen de poedersuiker erdoor. Dit kan flink stuiven, maar is wel het makkelijkste met een elektrische mixer, al kan het ook gewoon met een stevige garde.

Verwerk de galzuur direct, en bewaar korte tijd bij kamertemperatuur. Laat na het verwerken opstijven in de koelkast.

Recept van Sunshine in my Kitchen