Het werd weer eens tijd om mee te doen met een foodblogswap. Ik werd gekoppeld aan Zoet & Verleidelijk. Altijd leuk om nieuwe blogs te vinden. Zo leerde ik dat Tessa maar 3 dorpen verderop woont, en zij net als ik helemaal weg is van appelgebak. Dus dat moet wel goedkomen.

Zodra ik het receptenoverzicht bekeek dacht ik “joepie, een bakblog” maar toen ik daarna eens goed op de site neusde dacht ik “ohwnee, een bakblog”. Want Tessa heeft zoveel lekkere dingen op haar site staan. En dan is het moeilijk kiezen, want dit is lekker, en dat is lekker. Voor ik het wist had ik ruim 20 tabbladen van Safari openstaan met een eerste selectie. Na er even een nachtje over te hebben geslapen heb ik uiteindelijk gekozen voor deze gevulde sandwich koekjes. Ze zagen er zo lekker uit. Ik besloot echter geen vanille-boter-vulling te gebruiken. Maar de karamel deed mij wel watertanden.

Ik heb toevallig van die speciale koekjes-uitstekers waar je ook meteen het middenstukje mee uitsteekt. Die kwamen nu dus weer mooi van pas. Let trouwens wel op dat je evenveel bovenkantjes als onderkantjes maakt. Desnoods iets meer onderkantjes, aangezien je ook 2 dichte koekjes op elkaar kunt plakken, maar niet 2 open koekjes.

De gezoete gecondenseerde melk had ik al in huis. Maar het recept sprak over 160ml, terwijl ik grofweg 400g in zo’n blikje zit. Ik heb de 160ml toen maar gewogen en bleek dat ik maar een half blikje nodig had. Dat vond ik nogal jammer. Ik bedoel, zo heel vaak gebruik ik dit niet, en wat moet ik nu met een half blikje over? Uiteindelijk bleek het wel van pas te komen, want ik heb de eerste batch karamel aan laten branden. Dus toen kon ik de tweede helft van het blikje alsnog gebruiken.

De karamelsaus op zich was wel lekker, al zag hij er door het gebruik van de bruine basterdsuiker bijna uit als chocolade. Ik zou de volgende keer lichtbruine suiker gebruiken, om meer die karamel-kleur te krijgen. Of liever gezegd, ik zou een ander recept gebruiken voor de karamelsaus, zoals die van mijn sticky toffee pudding. Die maak ik zonder gecondenseerde melk, en die heb ik vaak genoeg gemaakt zonder te laten aanbranden.

De uiteindelijke saus was ook erg veel. Ik heb maar eenderde deel gebruikt om mijn koekjes te vullen, en had dus redelijk wat over. Helemaal teruggerekend zou dat betekenen dat ik maar eenzesde deel van het blikje melk heb gebruikt; toch een beetje zonde. Natuurlijk kun je de overgebleven karamel gebruiken in een ander recept, maar zo dol ben ik nu ook weer niet op karamel om daar op korte termijn weer iets mee te bakken.

Maar nu het belangrijkste van alles: hoe is de smaak? Nou goed hoor. Echt lekker. Knapperig, maar toch ook wel zacht koekje met een lichte vanillesmaak. En dan de karamel. Voor ik de foto liet maken ging ik ‘even proeven’. En voor ik het wist had ik er al drie op. Jummie!

 

Wat heb je nodig voor zo’n 40 dubbele koekjes?

  • 125 g boter, zacht
  • 115 g suiker
  • 1 ei
  • ½ tl vanille
  • 250 g bloem
  • ½ tl bakpoeder

Voor de vulling:

  • 30 g boter
  • 95 g bruine basterdsuiker
  • 200 g gezoete gecondenseerde melk

Aan de slag!

Klop de boter en suiker romig. Voeg ei en vanille toe. Meng er daarna de bloem en bakpoeder door. Vorm tot een deeg en laat minstens 30 min rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180˚C. Rol het deeg uit en steek er de koekjes uit. Indien je open koekjes maakt, zorg er dan voor dat minstens de helft dicht is; de onderkantjes.

Bak de koekjes zo’n 18-20 min in de oven tot ze licht goudbruin zijn.

Laat ze afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen de karamelvulling. Doe alles in een pannetje en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Laat een paar minuutjes bubbelen en neem van het vuur. Laat eventjes afkoelen.

Bestrijk de onderkanten van een dicht koekje met de warme (niet hete) karamelvulling. Smeer niet helemaal tot aan de rand. Neem dan een open koekje en druk deze voorzichtig vast in de vulling. Laat helemaal afkoelen.

Recept van Sunshine in my Kitchen

BewarenBewaren

BewarenBewaren