Vis is gezond. Vooral van vette vis (zoals zalm) wordt aangeraden om het regelmatig te eten. Dat weet ik. En ik moet zeggen dat ik vis ook erg lekker vind. En toch vind ik het moeilijk om 2x per week vis te eten. (En dan tellen vissticks en kibbeling natuurlijk niet mee. Dat frituren doet het gezonde natuurlijk weer ruim teniet.) Daarom ben ik zo blij met dit recept. Ik heb altijd wel zalmfilet in de vriezer liggen. Natuurlijk kan ik nu snobistisch zijn en beweren dat bij mij in de keuken alleen verse zalmfilet gebruikt wordt. Maar ik ben van mening dat zalmfilet uit de vriezer ook prima smaakt.

En oh, de gruwel. Mijn teriyaki-saus komt uit een flesje. Staat natuurlijk stijf van de E-nummers, conserveringsmiddelen en andere chemische troep. Ik weet het. Maar ach, ik heb het ooit eens gekocht en aangezien ik het zonde vind om een halfvol flesje weg te gooien gebruik ik het. Natuurlijk kun je zelf je eigen teriyaki-marinade maken. Ik zal je in ieder geval niet tegenhouden.

Dit recept is eenvoudig klaar te maken (dankzij de bevroren zalm en saus uit een flesje…), en soms maak ik het voor mezelf nog wat makkelijker door de lente-ui, knoflook, gember en sesamzaadjes achterwege te laten. En ook dan smaakt het prima.

 

Wat heb je nodig voor 2 personen

 • 2 zalmfilets
 • 1-2 el teriyaki saus
 • 1 struik paksoi
 • 1 teen knoflook
 • 1 cm verse gember
 • 100 g basmati rijst
 • 2-3 lente-uitjes
 • ½ tl sesamolie
 • 1 tl lichte sojasaus
 • 1 el sesamzaadjes
 • wok-olie

 

Aan de slag!

Kook de rijst gaar, giet af en spoel na met koud water zodat de rijst niet doorgaard. Laat goed uitlekken.
Snij de lente-ui in dunne ringen. Snij de witte stelen van de paksoi in kleine blokjes, en de groene bladeren in dunne reepjes. Pers de knoflook en rasp de gember.
Verdeel de teriyaki-saus over de zalmfilets en laat ze ongeveer 1-2 minuten marineren. Verwarm een pan met anti-aanbaklaag en bak daarin de zalm met een heel klein beetje olie gaar.
Verhit in een wok of hapjespan 1 el wok-olie. Voeg de knoflook en gember toe en roer een paar seconden door. Voeg dan de witte blokjes paksoi toe en roerbak 2 minuten. Voeg de lente-ui toe en roerbak nog 1 minuut. Voeg dan sesamolie toe en de groene reepjes paksoi en bak nog een minuutje. Voeg de lichte sojasaus sesamzaadjes en rijst toe en blijf omscheppen tot de rijst is opgewarmd.
Serveer de paksoi-rijst met de gebakken zalm.

Recept van Sunshine in my Kitchen