Chinese tomatensoep

Het geheime ingrediënt in deze soep is appelmoes. Ik weet het. Toen ik dat voor het eerst hoorde dacht ik ook: “die is van lotje getikt”. Maar dat bleek niet zo te zijn. (In ieder geval niet wat deze soep betreft…) De appelmoes geeft het dat zoetige dat ik bij een Chinese tomatensoep vind horen.

Wat heb je nodig voor 3-4 personen?

  • 1 kippenbout
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 500 ml water
  • 2 bakjes cherry- of snoeptomaatjes
  • 2 cm verse gember
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el gembersiroop
  • 200 g appelmoes (= kleine bakjes)
  • 1 el rijstazijn
  • ½ tl sereh
  • ½ tl zout
  • 1 el maizena
  • 2 el water
  • 1 ei
  • 2 lente-uitjes

Aan de slag!

Snij de kippenbouten bij het gewricht doormidden. Snij de ui in grove stukken, snij de knoflook in stukjes. Snij de tomaatjes doormidden.
Verhit wat olie in een soeppan. Leg de kip erin en bak eventjes aan. Doe de ui en knoflook erbij. Bak eventjes mee. Voeg de tomaten, gember, bouillonblokje, tomatenpuree en het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 20 minuten sudderen tot het kippenvlees gaar is. Neem de kip uit de bouillon en laat afkoelen.
Pluk het vlees van de botten.
Pureer de soep met de staafmixer en haal door een zeef. Doe terug in de pan en voeg de ketjap, gembersiroop, appelmoes, azijn, sereh en zout toe. Meng goed door.
Roer de maizena los met het water, voeg toe aan de soep en breng aan de kook. Roer goed door en laat de soep dikker worden.
Bak van het ei een dunne omelet. Rol op, en snij er dunne reepjes van. Snij de ui in schuine ringetjes.
Leg wat kippenvlees, eireepjes en lente-ui in een soepbord. Schenk er de soep overheen.

 

BewarenBewaren

Leave a Reply