Het stamppotten-seizoen is weer begonnen. Dus mijn andijvie-stamppot komt weer regelmatig op tafel. En toch is het wel een lichte stamppot. Net als mijn wortelstamp. Boerenkool is veel zwaarder voor mijn gevoel. Dat wil ik alleen eten als het buiten 30 graden vriest. Maar deze andijvie-stamp is ook lekker als het kwik onder de 18 graden zakt.

Nu houd ik natuurlijk van gare groenten, maar je kunt voor een wat knapperiger resultaat natuurlijk ook 30 seconden of zelfs helemaal niet blancheren. Ik serveer hier ook geen extra vlees bij. De spekjes zijn ruim genoeg.
De puree maak ik niet te smeuïg. De andijvie is best vochtig, dus dat verdund de puree nog wat meer. Ik gebruik echt een klein beetje melk, zodat ik een stevige puree krijg, die dat extra vocht wel kan opnemen.

 

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 300 g aardappels
  • 1 struik andijvie
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • snufje kerrie
  • snufje peper
  • scheutje melk

 

Aan de slag!

Schil de aardappels en kook ze in gezouten water gaar. Breng ondertussen in een grote pan water aan de kook. Bak de spekjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur knapperig en goudbruin. Bestrooi met wat kerriepoeder en wat peper, en houd warm op een laag vuur.
Snij de andijvie in reepjes van ongeveer 1cm breed en was ze grondig. Doe ze dan in het kokende water en blancheer ze ongeveer 1 minuut. Giet af in een vergiet, en leg de pannendeksel erop, om de warmte vast te houden.
Giet de aardappels af. Laat ze uitstomen en maak er met een scheutje melk een stevige puree van. Roer er de spekjes met bakvet bij, en roer samen met de uitgelekte andijvie door elkaar.

 

Recept van Sunshine in my Kitchen