Boontjes en paprika met pinda-gehakt-saus

Dit is zo’n recept waarbij ik het moeilijk vind om de juiste hoeveelheden te geven. Idere keer dat ik het maak zijn de verhoudingen net ietsje anders. Ik heb wat meer boontjes, de paprik’s zijn kleiner, of ik neem zoete punt-paprika’s Soms heb ik nog wat lente-ui liggen wat op moet, of heb ik geen tomatenblokjes in huis.

Meestal gebruik ik gewoon een flinke scheut ketjap, een beetje sesamolie en een paar flinke lepels pindakaas. En de ene keer is dat dus ietsje meer dan de andere keer. Maar iedere keer is het een lekker resultaat. Wat eigenlijk ook betekent dat het een makkelijk recept is. Niet iets wat heel precies komt. En dat is ook wel eens fijn, nietwaar?

En super-plus-punt: deze saus is prima geschikt om in te vriezen!

Wat heb je nodig voor 6-8 porties?

  • 500 g boontjes
  • 2-3 rode paprika’s
  • 3-4 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 500 g gehakt
  • 100 ml zoete chilisaus
  • 3-4 el ketjap manis
  • 1 el sesamolie
  • 250 ml melk
  • 300 g pindakaas (evt met stukjes)

Aan de slag!

Maak de boontjes schoon en snij ze in stukjes van zo’n halve cm lang. Maak de paprika’s schoon en snij ze in blokjes, ongeveer net zo groot als de boontjes. Kook de boontjes in ruim gezouten water gaar. Voeg de laatste minuut de paprika toe. Giet af en zet aan de kant.

Bak in een grote koekenpan (of hapjespan) de uien gaar. Meng de knoflook erdoor en fruit even mee aan. Voeg de tomatenblokjes toe en laat even sudderen. Neem uit de pan en zet aan de kant.

Bak het gehakt rul en gaar. Voeg de sesamolie, zoete chilisaus en de ketjap toe. Roer er de pindakaas door. Giet er de melk bij en roer tot een saus. Meng er de uien-tomatensaus en de boontjes en paprika’s door.

Proef en breng zonodig op smaak met zout, ketjap en/of peper. Voeg eventueel wat melk of water toe als de saus de dik is. Laat niet te lang pruttelen, anders kan hij gaan schiften. (Als dat toch gebeurt; voeg dan nog wat melk/water toe en roer goed door.)

Serveer met (volkoren) rijst.

 

 

 

Leave a Reply