Gesuikerde vanille maantjes

Het is weer tijd voor een nieuwe Food Blog Swap. Deze maand mag ik iets maken van de blog van Ramona: A Dutchie Baking. Deze keer was de keuze helemaal niet moeilijk. Toen ik het plaatje van vanilla kipferl biscuits zag wist ik meteen dat dit het zou worden. Nu is Ramona een Nederlandse (Friese) dame die blogt in het Engels, over (in dit geval) een Duits / Oostenrijks recept, waarin verwezen wordt naar Hongarije en Turkije. Hoe internationaal wil je het hebben? Ik heb voor mijzelf maar besloten om het gewoon in het Nederlands te houden, en heb de naam omgedoopt naar gesuikerde vanille maantjes.

Misschien waren mijn koekjes veel groter dan eigenlijk de bedoeling is. Toch lijken ze wel de juiste grootte als ik ze vergelijk met de foto waar ze er eentje vasthoudt. Ik kreeg in ieder geval maar 24 koekjes uit deze hoeveelheid deeg. Ik had ze wel een beetje kleiner kunnen maken, maar dan zouden het er nog steeds niet meer dan 30 zijn geworden.
Door de poedersuiker direct na het bakken over de koekjes te strooien zorgt de warmte van de koekjes ervoor dat de suiker een heel klein beetje smelt, waardoor het bijna een soort glazuur vormt. Erg lekker. Al heb ik daarbij wel het vanille gedeelte weggelaten, en had ik ruim voldoende aan 40g poedersuiker.
En voor de koekjes zelf gebruikte ik maar 1 vanille-stokje. In de winkel leken het er wel twee, maar dat bleek 1 dubbelgevouwen exemplaar te zijn. Maar ik moet zeggen, ook met dat ene stokje was de smaak prima.
Gooi trouwens de lege stokjes niet weg! Je kunt er prima zelf vanille-extract mee maken. Of vanille-suiker.

Wat heb je nodig voor 24-30 koekjes?

  • 140 g boter op kamertemperatuur
  • 1 eidooier
  • 70 g suiker
  • zaadjes uit 1 vanille-stokjes
  • snufje zout
  • 120 g bloem
  • 50 g maizena
  • 70 g amandelmeel
  • 40 g poedersuiker

Aan de slag!

Mix de boter, eidooier, suiker, vanillezaadjes en het zout zacht. Zeef er de bloem en maizena boven en mix dat samen met het amandelmeel snel door elkaar tot een deeg. Laat 15 minuten rusten in de koelkast.
Verdeel het deeg in 24-30 gelijke stukken. Maak er kleine rolletjes van, met het midden ietsje dikker dan de uiteinden. Vorm de stukjes voorzichtig in halve maantjes. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak de koekjes 10-12 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C tot ze lichtbruin zijn aan de randjes.
Bestrooi de koekjes, als ze uit de oven komen, direct met ruim poedersuiker. Laat ze dan verder afkoelen.

 


 
Recept van Sunshine in my Kitchen

← Vorig bericht

Volgend bericht →

1 reactie

  1. Hi Melissa! Leuk dat je voor dit recept hebt gekozen 🙂 En fijn dat ze ook zo goed smaakten! Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *