Ik heb een nieuwe favoriete hamburger. En niet alleen ik, ook vriendlief heeft deze uitgeroepen tot lekkerste.

Mijn inspiratie kwam van deze hamburger. Ik heb hem alleen een beetje aangepast naar mijn smaak, en dingen die ik in huis heb. Ik gebruik hiervoor mijn favoriete mix van 1/3 deel varkens- en 2/3 deel rundergehakt.
Het plat-slaan is misschien wel het leukste werk van hamburgers maken. Ik maak balletjes van het gehakt. Dat leg ik tussen 2 vellen huishoudfolie. Vervolgens neem ik een steelpan met dikke bodem. En dan… meppen maar! Heerlijk. Vriendlief klaagt altijd over herrie. Tss: ik noem dat gewoon kook-geluiden. Een keer of drie een flinke dreun met de pan zorgt ervoor dat de burgers dun genoeg zijn. En ze krimpen toch wel wat in als ze eenmaal gebakken worden. Ik heb wel een vleeshamer, maar die gebruik ik niet voor hamburgers. Met een hamer krijg ik het gehakt toch niet altijd overal even dun. En dat zorgt er weer voor dat de burger scheurt of breekt bij het in de pan leggen, of dat ze niet regelmatig garen.
Ik gebruik altijd versgeraspte parmezaanse kaas. Mijn rasp die ik gebruik maakt de stukjes kaas erg luchtig. 4 eetlepels als ik ze afmeet, maar 2 eetlepels als ik ze plat aandruk.

Wat heb je nodig voor 4 broodjes hamburger?

500 g gemengd gehakt
½ tl keukenzout
¼ tl gemalen peper
4 el ketchup
½ tl ui-poeder
½ tl knoflook-poeder
1 el gedroogde basilicum
1 el gedroogde peterselie
snufje chili-peper
1 el rode ui vlokken
2-4 el geraspte parmezaanse kaas
1 bol mozzarella
4 hamburger broodjes
veldsla
mayonaise

Aan de slag!

Meng het gehakt met alle kruiden en smaakmakers. Verdeel in 8 porties. Vorm er platte burgers van.
Verhit een (grill)pan zonder boter of olie. Leg de burgers erop en laat ze een paar minuten liggen tot de randjes bovenop gaar beginnen te worden. Draai ze dan om en bak ze tot ze gaar zijn.
Snij de mozzarella in plakjes en verdeel over 4 van de hamburgers. Leg de overige 4 hamburgers erbovenop en laat de kaas wat smelten.
Besmeer de broodjes met mayonaise, leg er een pluk veldsla op en op elk broodje een dubbele hamburger met kaas ertussen.


Recept van Sunshine in my Kitchen