De gefrituurde pijnboompitjes zijn echt hemels. Ik maak eigenlijk altijd een dubbele portie omdat zowel de echtgenoot als ik deze tijdens het afkoelen opsnoepen. Als je deze gebakken versie hebt geproefd wil je echt nooit meer terug naar de droog-geroosterde variant.
Je moet tijdens het bakken wel goed opletten, even weglopen is er niet bij. Ik gebruik hiervoor een kleine koekenpan waar ik een flinke laag olie in verwarm. Ik weet niet hoe heet, dat heb ik nooit gemeten, maar ik merk dat de temperatuur goed is als ik er met een schuin oog overheen kijk. Het oppervlak van de olie is dan aan het wobbelen. Ik heb er geen andere uitdrukking voor. Kijk zelf maar eens, het oppervlak is niet vlak, maar ook niet kolkend, net ertussenin.
Als de olie dan dat wobbel-stadium heeft bereikt doe ik de pijnboompitjes erbij. Met een vork blijf ik ze dan constant doorroeren en omscheppen terwijl ik in gedachten tel. 1,2,3, enz. Meestal ergens tussen de 40 en 55 zijn de pijnboompitjes gaar. Ze zijn dan licht goudbruin. Met de nadruk op licht. Als je ze uit de olie schept garen ze ook nog wat na, dus als je ze lang in de pan laat zitten worden ze te donker en gaan ze verbrand smaken.

De appel die ik gebruik is heeft frisse zoet-zure smaak. Meestal neem ik een verse jonagold. Ook omdat ik de appel niet schil, en de rode stukjes dan een extra kleuraccent geven in de salade.
Mijn sla komt gewoon uit een zak. Niets mis mee, en zo krijg je ook een variatie aan soorten sla. Als ik een dubbele portie maak omdat we eters ofzo krijgen neem ik 1 zak gemengde sla, en een zak met veldsla. Die mooie groene blaadjes zien er niet alleen leuk uit, ik vind de smaak ook goed bij de appel en geitenkaas passen.

 

Wat heb je nodig voor 4 personen als voorgerecht, of 2 als maaltijd-salade?

  • 1 zak gemengde jonge sla
  • 1 portie Angy’s dressing (gemeten in ¼ tl)
  • 1 gerookte kipfilet
  • 1 appel
  • 125 g verse zachte geitenkaas (evt. met honing)
  • 35 g pijnboompitjes
  • flinke laag olie om te bakken

Aan de slag!

Vethit de olie in een pan en bak hierin de pijnboompitjes gedurende 40-60 seconden. Neem uit het olie en laat uitlekken en afkoelen op wat keukenpapier.
Verwijder het klokhuis uit de appel (schillen hoeft niet) en snij de appel in kleine blokjes. Snij de gerookte kipfilet in blokjes. Verkruimel de geitenkaas.
Maak de sla aan met de dressing en meng er de appel, geitenkaas, pijnboompitjes en kipfilet door. Serveer direct.

Recept van Sunshine in my Kitchen