Zomerse fruit cake

Wat gaat de tijd toch snel. Het is al weer tijd voor mijn zevende editie van de food blog swap. Deze maand werd me de blog van Marloes Tasty Healthy Cooking toegedeeld. Zodra ik haar blog zag viel mijn oog op haar zomerse cake. De naam alleen al deed me bijna watertanden. Dus de keus was deze keer supersnel gemaakt. Marloes maakte haar variant met nectarines en blauwe bessen, maar geeft aan dat er nog vele andere combinaties van zachte fruitsoorten mogelijk zijn, bijvoorbeeld perzik en aardbeien of peren en frambozen.

Ik toog naar de winkel en zag dat daar de nectarines en frambozen in de aanbieding waren. Nou, dat was dus makkelijk kiezen. De kersen trouwens ook, maar ik had even geen zin in dat geklieder met ontpitten enzo, dus heb ik die maar voor de gewone op-eet gekocht. En kan me trouwens voorstellen dat de combinatie mango met kokos ook wel eens een verrukkelijk resultaat zou kunnen geven. Oh, en wat dacht je van bramen? Of mandarijntjes uit blik? Enne, voor in de winter met cranberries en sinaasappelrasp? Hoe langer ik er aan denk, hoe meer variaties is kan bedenken. Misschien zou galia-meloen zelfs wel kunnen?
Anyway, ik ging dus voor de frambozen (die per 125 gram in een bakje zaten, dus dat heb ik gewoon allemaal gebruikt) en ik heb er nog een extra nectarine in weten te smokkelen. Het is immers een fruitige cake nietwaar? Ik ging voor blokjes van de nectarine, en de frambozen sneed ik ook een keer doormidden. Dat vind ik lekkerder in cakes. Dat doe ik bijvoorbeeld ook bij mijn cupcakes met frambozen en witte chocolade. Ik ben geen fan van geschaafde amandelen, die liet ik dus gewoon weg, maar het amandelmeel gebruikte ik wel, gewoon voor de smaak.

Het resultaat: de cake moest wel wat langer in de oven staan. Misschien omdat de nectarines wat sappig waren, en ik er bovendien meer van gebruikte. In ieder geval was het midden van de cake na een uur in de oven nog gewoon vloeibaar. Ik bakte deze cake in een heteluchtoven van 160˚C, en ik denk dat het afdekken na 40 minuten ook niet nodig was geweest. Toen ik na de 60 minuten in de oven de folie eraf haalde, en nog eens 15 minuten zonder de folie terugzette begon het midden gaar te worden. Uiteindelijk heeft de cake 1 uur en 40 minuten in de oven gestaan. Met als gevolg dat je randjes wel wat knapperig waren, en de onderkant wat bruin werd. Ik denk dat ik de volgende keer dus niet zou afdekken en na een uur eens zou kijken hoe het ermee staat.
De frambozen strooide ik over de nectarines. Die laatste zakten wel goed in het deeg, maar de frambozen eigenlijk niet, en droogden voornamelijk uit. Ik zou dat volgende keer omdraaien: eerst de frambozen verdelen, en daarna de nectarines er overheen.
De smaak: die was wel erg lekker. Het fris-zoete van de nectarine, en het fris-zure van de frambozen was een heerlijke combinatie.

 

Wat heb je nodig voor 1 cake?

  • 250 g boter
  • 300 g suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g amandelmeel
  • 125 g frambozen
  • 3 nectarines
  • bakvorm van 24x24cm

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 160˚C. Bekleed een bakvorm van ongeveer 24x24cm met bakpapier. Ontpit de nectarines, en haal eventueel ook het velletje eraf. Snij in blokjes of partjes. Snij eventueel ook de frambozen een keer doormidden.
Roer de boter zacht met de suiker. Voeg de vanille-extract en de eieren erdoor. Zeef er het bakmeel boven en roer samen met het amandelmeel door het botermengsel.
Doe het deegbeslag over de bakvorm. Verdeel er de frambozen en nectarinestukjes over. Zet in de oven en bak in 60-90 minuten gaar en goudbruin. Dek indien nodig de bovenkant af met aluminiumfolie als deze te donker dreigt te worden.
Laat de cake afkoelen voordat je hem serveert.

 

← Vorig bericht

Volgend bericht →

1 Reactie

  1. Goede keuze! Ik heb de cake deze zomer al meerdere keren gemaakt, hij is heerlijk. En zo zie je maar, iedere oven is anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *