Courgettesaus voor over de pasta

Dit recept heb ik eens verzonnen toen ik zin had in pasta met een lekker romige saus. En het is uiteindelijk een veelgegeten maaltijd geworden. Ik heb er eens reepjes gerookte kipfilet doorgeroerd. Dat was toen T. in een “ik ben een man, dus ik wil vlees”-bui was. Maar ikzelf mis bij deze saus geen vlees.

Aan pasta keus genoeg. Soms neem ik macaroni grande, of middelgrote schelpen. Maar nu koos ik voor de krullen. Geen idee wat de naam eigenlijk is. Ik koop het zakje, en kieper de inhoud meteen in een van mijn voorraadbussen. Dat staat veel leuker in de kast.

 

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 1 courgette
  • 2-3 lente-uitjes
  • 1-2 teentjes knoflook
  • olie om in te bakken
  • 300 ml melk
  • 1 blokje groentebouillon
  • 20 g boter
  • 20 g bloem
  • zout & peper
  • 75 g geraspte kaas

Aan de slag!

Was de courgette, snij de boven en onderkant eraf. Snij het vruchtvlees, met schil en al in grote stukken van zo’n 3-4cm in het vierkant. Pel de knoflook en snij doormidden. Maak de lente-uitjes schoon en snij in stukken.
Verhit de olie in een kookpan. Bak er de knoflook en lente-uitje in aan. Voeg de blokken courgette toe en roer even om. Giet er de melk bij en breng samen met het bouillonblokje aan de kook. Let goed op; de melk kookt makkelijk over.
Laat zo’n 5 minuten koken, en giet dan af. Vang het kookvocht op. Pureer de groenten met de staafmixer. Meet de melk af. Je hebt 200-250 ml nodig. Vul eventueel aan met wat extra melk.
Laat in een steelpan de boter smelten, maar niet bruin worden. Voeg de bloem toe en laat even bakken terwijl je blijft roeren. Voeg 200 ml van het kookvocht toe en roer goed met een garde om klontjes te voorkomen. Laat de saus even doorpruttelen. Voeg de gepureerde courgette toe en meng door elkaar. Verdun eventueel nog een beetje met wat kookvocht. Breng op smaak met zout en peper. Strooi er de kaas over, meng door de saus en warm door zodat de kaas smelt.
Serveer met pasta naar keuze.

 

 

Leave a Reply