Ik eet eigenlijk niet zo vaak appelmoes — of compote — hoewel ik het op zich wel lekker vind. Vriend T, is er wel gek op, en eet dat het liefst bij de frietjes. Nu eten we niet zo vaak frietjes, en vaak bleek dan de appelmoes beschimmeld te zijn. En dat is wel jammer. Want ik gooide vaak halfvolle potten weg, en had dus vervolgens nog geen appelmoes.

In de supermarkt kun je van die een-persoons-cupjes kopen, maar dat is natuurlijk weer duurder, en tja, zo zoet en moes-ig (Ja, duh, het is appelmoes… Maar ik vind een beetje bite toch wel lekkerder.)
Ik besloot dus zelf appelmoes te maken. En omdat ik toch nog een stuk verse ananas had slingeren heb ik die meteen erbij gedaan. Nu moet de ananas iets langer koken dan de appels, dus daarom doe ik die als eerste in de pan, zodat alles tegelijk klaar is. Het liefst gebruik ik een fris-zoete appel, zoals elstar. En door de citroensap eindig je dan met een zoete, maar niet suikerzoete compote.

De kooktijd is wel een beetje afhankelijk van de versheid van de appels. Appels die al wat langer liggen, en wat meliger zijn, hebben minder lang nodig om te koken. Meestal neem ik 1 of 2 wat oudere appels, en de rest iets versere. Zo krijg je nog meer contrast. De oudere appels zijn dan namelijk al tot moes gekookt, terwijl de versere nog een beet hebben. Je kunt natuurlijk ook alleen maar versere appels nemen. Dan gebruik ik op het einde van de kooktijd een pureestamper om de appels wat kleiner te krijgen. Hoe langer je stampt, hoe fijner de compote eindigt.
Ik heb dit in kleine porties ingevroren in de de vriezer liggen. Zo hoef ik alleen maar een beetje te ontdooien als we frietjes eten. Handig!

 

Wat heb je nodig?

kwart verse ananas
1 kilo friszure appels
1 vanillestokje
125 ml water
50 g suiker
1 el citroensap
1 kaneelstokje
1-2 el suiker, naar smaak

Aan de slag!

Verwijder van de ananas de schil en de harde kern. Snij het vruchtvlees in kleine stukjes. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in stukken. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden.
Breng het water met de ananas, suiker, citroensap, kaneel en vanille aan de kook. Laat enkele minuten koken. Voeg de appels toe en kook, zet het vuur laat en laat zo’n 10 minuten pruttelen. Roer af en toe even door.
Verwijder als de appels gaar zijn het vanillestokje en het kaneelstokje. Gebruik eventueel een pureestamper om de compote iets fijner te maken.
Laat de compote iets afkoelen, en voeg dan naar smaak nog wat suiker toe.

 
Recept van Sunshine in my Kitchen