Dit zijn lekker eenhaps koekjes. Geen enorme koeken. Geen halve boterhammen (zoals m’n moeder zo mooi kan zeggen). Nee, dit zijn elegante kleine fluffige, crunchy koekjes voor bij de thee of koffie. En omdat ze zo klein zijn kun je er best twee van nemen, of drie, of …

Ik ben ooit op het idee gekomen voor deze koekjes voor een vriendin die een recept zocht voor koekjes zonder ei. En ze bleken zo lekker dat ik ze in m’n repertoire heb gehouden. Ze zijn ook niet zo heel erg zoet. Behalve dat beetje suiker aan de buitenkant zit er verder geen suiker in het deeg. En dat mis je niet. Ik in ieder geval niet. Mocht je een echte super zoetekauw zijn zou je kunnen overwegen om 1 of 2 eetlepels suiker aan het deeg toe te voegen.

Het deeg is erg plakkerig, en heeft een redelijke tijd in de koelkast nodig. Mocht je haast hebben, dan zou je het deeg in de vriezer kunnen leggen voor een snelle koeling. En ik raad je aan om met een nat mes het deeg te snijden. Daar kwam ik zelf pas de derde keer achter, en het is zo veel makkelijker. Zo kun jij dus mooi leren van mijn foutjes.

 

Wat heb je nodig voor 32 kleine koekjes?

  • 80 g boter, op kamertemperatuur
  • 80 g mascarpone
  • 120 g zelfrijzend bakmeel
  • 25 g hazelnoten
  • 1 el kristal suiker
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker

Aan de slag!

Kneed met de mascarpone en bloem in de mixer met deeghaak tot een glad, ietwat plakkerig deeg. Maak er 2 ronde schijven van, wikkel in folie en zet 2 uur koud weg.
Doe de hazelnoten in de hakmolen en draai fijn. Of hak met de hand in hele kleine stukjes. Voeg de 2 soorten suiker toe en draai nogmaals, zodat alles goed gemend is.
Leg het gekoelde deeg tussen 2 stukken folie en rol uit tot een ronde lap van ongeveer 20-22 cm doorsnee. Bestrooi de bovenkant met de helft van de hazelnotensuiker en druk goed aan. Snij de cirkel in 16 taartpunten en rol ze vanaf de brede kant op als een croissant, met de hazelnotensuiker aan de buitenkant. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak gedurende 22-25 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven van 160°C. Laat de hazelnootrolletjes afkoelen op een taartrooster.

 


Recept van Sunshine in my Kitchen