Deze taart is al jaren een klassieker bij ons in de familie. Vooral bij verjaardagen in de zomer is dit een favoriet. Al heb ik hem ook wel eens in een cake-vorm gemaakt en in plakjes geserveerd als afsluiting van de kerstmaaltijd.

Normaal gebruik ik een ronde ringvorm van Ø24cm, maar deze keer gebruikte ik mijn brownievorm van 24x24cm. Het is weer eens wat anders om vierkante stukjes te serveren, en helemaal beter omdat die vorm beter in mijn diepvries past. Het is tenslotte een ijstaart. Als je toch de cake-vorm wilt gebruiken, neem dan een flexibele siliconen vorm, of bekleed de binnenkant eerst met huishoudfolie. Anders is het bijna onmogelijk om de ijstaart uit de vorm te krijgen.

En nog een tip van mij: zorg dat je ruimte hebt in je vriezer vóórdat je de taart gaat maken. Het is mij (helaas wel meer dan eens) overkomen dat ik met een mooie taart in mijn handen bij de vriezer stond, die vol lag met andere dingen, en zonder plaats om de gemaakte taart te laten bevriezen.

Wat heb je nodig voor 1 ijstaart van zo’n 12 porties?

  • 1 verpakking lange vingers
  • 1½ zakjes mokkaschuimpjes
  • 600 ml koude slagroom
  • ± 1 borrelglaasje koffielikeur of koude espresso
  • 2 el nougatine-nootjes

Aan de slag!

Beleg de bodem van de taartvorm in een enkele laag met lange vingers. Suikerkant boven. Breek eventueel doormidden om alles te laten passen. Besprenkel met de likeur.
Klop in een grote kom de slagroom (zonder suiker) lobbig, niet stijf. Knijp de schuimpjes in één kneep boven de kom in grove stukken. Spatel deze voorzichtig door de slagroom. Stort deze massa op de lange vingers. Niet helemaal gladstrijken, maar laat kleine piekjes.
Besprenkel de bovenkant met de nougatinenootjes.
Zet in de vriezer en laat gedurende de nacht opvriezen.
Haal 5 minuten voor het serveren de taart alvast uit de vriezer. Snij met een warm mes de ring of zijkant los en snij in stukken. (Vergeet niet de rest weer terug in de vriezer te zetten!)

 

 


Recept van Sunshine in my Kitchen