Aubergine plaattaart

Het is weer Food Blog Swap-tijd. Hoera. Na de teleurstellende ervaring van vorige keer begin ik nu weer met frisse moed aan een nieuwe ronde.

Dat wordt deze keer kiezen uit de recepten van Marcella van Ik bak er iets van. Zoals de naam al zegt: zij richt zich op het bakken. Niet alleen zoete, maar ook hartige gerechten worden beschreven op haar blog. Tijdens het rondkijken zag ik ook iets staan waar ik wel jaloers op ben. Marcella heeft een bak-bucket-list; een lijst van 100 dingen die ze ooit nog eens wil bakken. En dat is best een indrukwekkende lijst. Ze noemt onder andere victoria sponge, devil food cake, crumpets, krollen, churros en honeycomb. Voor mij een reden om haar blog toch maar eens in de gaten te blijven houden.

Maar nu weer terug naar de swap. Dit was weer zo’n geval van moeilijk kunnen kiezen. Twijfel twijfel twijfel. Zoveel lekkers. Heb uiteindelijk besloten om voor een hartig gerecht te kiezen. Ik ben geen grote fan van aubergine. Behalve in de moussaka eet ik zo’n ding eigenlijk nooit. Dus toen ik las dat ook Marcella het een rare groente vindt, maar wel enthousiast is over deze plaattaart trok me dat over de streep.
Dussss, keus bepaald, recept opgeslagen om mee aan de gang te kunnen. Je weet wel, normale gang van zake. En toen postte ze een recept voor rabarberkruimeltaart. Oooh! Nu ben ik zelf al behoorlijk lange tijd op zoek naar een goed recept. En heb dat nog steeds niet gevonden. Maar dat van haar ziet er wel veelbelovend uit. Wat nu te doen? Toch kiezen voor de rabarber? Ziet er zo lekker uit. Maar die aubergine dan? Frustratie alom. Dus heb ik er maar een nachtje over geslapen en het advies van de FBS ter harte genomen. We werden deze keer aangespoord om een gerecht te kiezen wat misschien wel een beetje buiten de comfort-zone ligt. En dat is voor mij dan toch die aubergine. Maar die rabarbertaart is nog niet van me af!

Zo, dan nu dus de plaattaart. Plaattaart, plaattaart plaattaart. Hihi, probeer dat maar eens een paar keer snel achter elkaar te typen. Ahum.

Zo, dan nu dus de plaattaart. Voor hoeveel personen is die? Ik kook maar voor 2 personen en dan 3 (drie!) van die aubergines. Ik denk dat ik maar voor 2 ga, en kijk of ik het recept wat kan verkleinen. “Bak de aubergines in de oven tot ze zacht zijn.” Juist; hoe lang is dat? Hoe weet ik dat ze gaar zijn?? Heb er maar even de grote google encyclopedie op nageslagen. 30 minuten. 40 minuten. 50-60 minuten. Dat maakt me ook niets wijzer dus. Dan maar op gevoel.

Toen ik m’n ingrediënten bij elkaar aan het verzamelen was kwam ik nog 2 tartaartjes in de koelkast tegen die op de houdbaarheidsdatum waren, en ik besloot om die ook maar te gebruiken.
Na 40 minuten in de oven dacht ik dat de aubergine wel zacht zouden zijn. Dus nadat ik ze doormidden had gesneden en wat had laten afkoelen (want auw aan de vingers) bleek dat ze toch niet zo zacht waren als ik dacht. Uiteindelijk heb ik de schil er zo’n beetje afgepeld, en het vruchtvlees fijn gehakt in de hakmolen.
Voor de bodem gebruikte ik bladerdeeg uit de vriezer. 6 velletje boven op elkaar, en dan tot een rechthoek uitgerold. Ik heb ooit eens een tip van Donna Hay gehoord, om het bladerdeeg aan de zijkant voorzichtig bij te snijden, zodat het deeg mooi kan rijzen. En het ziet er meteen wat netter uit, dus dat deed ik maar, en ik moet zeggen dat het erg goed uitziet.

En dan, het resultaat: tijdens het maken was ik nogal sceptisch. De aubergine die niet zacht was, en de grijze prut die de puree was. Ik had 1 plakje gebakken aubergine gesnoept die ik over had. En die smaak was ook niet zo fantastisch. Waarschijnlijk net iets te lang gebakken. Maar het eindresultaat was lekker. Echt lekker, al was ik wel blij dat ik uiteindelijk het gehakt erbij heb gedaan, dat gaf net wat extra textuur. Ik zou het dus best vaker willen maken. Dan laat ik de plakjes net iets minder lang bakken. De hoeveelheid is trouwens prima voor 2 personen.

Wat heb je nodig voor 2 personen (of 4 als voorgerecht)?

  • 2 aubergines
  • 200 g gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 takjes verse tijm
  • 100 g feta
  • zout en peper
  • olie om in te bakken

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 175°C. Snij de ene aubergine in twee stukken. Snij de schil van de onderste (dikke) helft licht in. Doe dat ook met de andere hele aubergine. Leg ze in de oven gedurende 50 minuten. Snij de andere helft van de aubergine (de kant van het kroontje) in plakken van zo’n 2mm. Hou apart.
Bak het gehakt in een pan zonder olie rul. Pers er de knoflook boven en roer erdoor. Zet het vuur uit. Laat het bladerdeeg ontdooien. Leg alle velletjes op elkaar en rol uit tot een rechthoekige plak. Snij de zijkanten netjes bij. Kerf 2 cm van de zijkanten het deeg in zodat je een rand krijgt en prik het middelste gedeelte in met een vork. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Neem de aubergines uit de oven en laat een beetje afkoelen. Verhoog de temperatuur van de oven naar 200˚C. Bak het bladerdeeg 15 minuten. Neem ondertussen het vruchtvlees uit de aubergines en hak fijn. Meng met de helft van de tijm, een beetje zout en lekker peper door het gehakt.
Haal het bladerdeeg uit de oven en gebruik de achterkant van een lepel om het middelste gedeelte in te drukken, zodat je een soort bakje krijgt.
Verhit in een pan een flinke laag olie en bak daarin in gedeeltes de plakjes aubergine tot de bruin zijn. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Verdeel het aubergine-gehaktmengsel over de bodem van het bladerdeeg. Verkruimel er de feta boven en leg er de gebakken plakjes aubergine op. Verdeel er de laatste tijm overheen en bak nog 15 minuten in de oven, tot de kaas zacht is.

Recept van Sunshine in my Kitchen

← Vorig bericht

Volgend bericht →

1 Reactie

  1. Dat is nou het fijne als iemand iets bakt van je blog, dan merk je meteen als je iets niet goed hebt opgeschreven! Ik ga de baktijd van de aubergine er meteen bijzetten.

    Fijn dat je het uiteindelijk toch lekker vond 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *