Dit is mijn go-to recept wanneer ik gasten krijg en ik wat indruk wil maken. Of wanneer ik zin heb in een lekker borrel-brood. Het meeste werk is het wachten tijdens het rijzen, maar dat valt eigenlijk ook wel mee. Je kunt dan ook gewoon andere dingen gaan doen. Ik gebruik voor het kneden mijn KitchenAid en mijn oven is uitgerust met een rijs-stand. Dus huppa het deeg de oven in, en ik kan gaan stofzuigen/boodschappen doen/in bad/tv kijken/andere dingen koken/enz. Erg handig dus.

De knoflook kun je naar smaak nemen. Ik hou wel van wat knoflook, maar het moet natuurlijk niet overheersen. Afhankelijk van de grootte van de tenen neem ik er wat meer of minder. Bij het pureren gebruik ik wat van de bloem, omdat anders de olie bij me om de oren vliegt. Misschien sluit de deksel van mijn hakmolentje niet meer helemaal goed aan, maar door die bloem erbij te doen wordt het een soort pasta. En dan hoef ik de wachttijd van het rijzen niet te gebruiken om de keukenkastjes af te soppen.

De rozemarijn heb ik in de diepvries liggen. Hoe hoef ik maar een paar naaldjes uit de vriezer te halen, en even fijn te hakken. Hopla! Ook klaar.

Dit brood is lekker met vanalles. Tapenade, kruidenkaas, smeerkaas, noem maar op. Je zou ook een in plaats van 2 grote broden 6 kleine kunnen maken. Dan heeft iedereen zijn eigen broodje. Hmz, dat is misschien wel een idee van mijzelf voor een sjiek dineetje. Die hou ik maar eens in gedachte…

 

Wat heb je nodig voor 2 platte broden?

 • 3-6 tenen knoflook
 • 2 el olijfolie
 • 100 ml warm water
 • 2 el honing
 • 2 tl gedroogde gist
 • 325 g bloem
 • 1 tl keukenzout
 • 1 el fijngehakte verse rozemarijn
 • 100 ml warm water
 • ½ tl grof zeezout
 • ¼ tl versgemalen peper
 • ½ tl sesamzaadjes (zwart en/of wit)

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 150°C.Pel de knoflook, en leg de hele teentjes met de olie in een klein ovenvast schaaltje. Bak in de oven gedurende 15 minuten, en schep iedere 5 minuten even om. Haal uit de oven een laat wat afkoelen.
Meng ondertussen in een schaaltje 100 ml warm water met de honing en gist. Laat 10 minuten staan tot het mengsel schuimt. (Zoniet, dan wegdoen en opnieuw beginnen)
Weeg de bloem af. Doe de knoflook met de olie en 2 el van de bloem in een hakmolentje. Pureer de knoflook fijn.
Doe de puree, samen met het zout, de rozemarijn, de bloem in de mengkom van de mixer. Voeg de gist toe en meng op langzame stand door elkaar. Voeg dan 135 ml warm water toe tot een bal deeg. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe als het geen samenhangend deeg is.
Haal uit de mengkom en kneed op een met bloem bestoven werkblad in een paar slagen tot een deeg.
De in een ingevette kom, dek af met een schone theedoek en laat ongeveer 1 uur rijzen tot het deeg is verdubbeld.
Haal uit de kom, en druk plat op een bakplaat tot ongeveer 2 cm dik. Druk met je vingers de bekende gaatjes in het deeg. Laat afgedekt nogmaals 30 minuten rijzen.
Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met zeezout. Bak in een voorverwarmde oven van 170°C gedurende 20-25 minuten goudbruin en gaar.