Gehaktbrood met courgette

Dit vind ik zo’n heerlijk recept om extra groenten in de maaltijd te verstoppen. Naast dat het dus voor m’n gevoel gezonder is, maakt de courgette de gehakt ook nog eens extra mals. Het spek bovenop zorgt ervoor dat het gehakt niet uitdroogt, en geeft daarbij ook nog een lekkere crunch. Vooral de overgebleven helft, als ik die de volgende dag onder alu-folie opwarm in de oven.

Ik gebruik een glazen ovenschaal, waar ik het gehakt in doe. Ik neem niet eens de moeite om in te vetten, dat blijkt namelijk helemaal niet nodig te zijn. Er komt genoeg vocht/vet vrij zodat het niet aanbakt. Op het einde van het bakken giet ik dat vocht ook voorzichtig uit de schaal. Tip: giet het in een kommetje, en niet door de gootsteen, zoals ik eens deed. De volgende dag was het vet gestold in de leidingen, en kon ik de loodgieter bellen…

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 el olie
  • 6 el verse platte peterselie of 2 el gedroogde peterselie
  • 1 ei
  • 1 tl worcester-sauce
  • 700 g rundergehakt
  • peper en zout
  • 100-200 g panko of paneermeel
  • 80-100 g plakjes ontbijtspek (vleeswaren)

 

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180°C.

Pel en snipper de ui. Was de courgette en rasp grof. Verhit de olie in een pan en fruit de ui even aan. Voeg de courgette toe en roerbak zo’n 5 minuten. Haal de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen.

Hak de peterselie fijn. Klop in een kom het ei los met de worcester en de peterselie. Voeg het gehakt en de courgette toe. Breng pittig op smaak met peper en een beetje zout. Meng het gehaktmengsel goed door elkaar. Voeg naar behoefte paneermeel toe zodat het een gehakt niet al te nat is.

Vorm het gehakt in een ovenschaal. Leg er de plakjes spek dakpansgewijs bovenop. Bak gedurende 60-70 minuten in de oven tot gaar. Neem uit de oven en giet voorzichtig het vet af. Bedenk met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten voordat je serveert.

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

1 Comment

  1. Geur van Maillard

    26 augustus 2014 at 07:40

    Hey Melissa, ik heb jouw gehaktbrood-recept gekozen voor de #FoodBlogSwap van augustus 2014. Het was lekker! Bedankt.
    http://www.maillard.nl/2014/08/26/fbs-sunshine/

Leave a Reply